България ще получи почти 9 млрд. евро за кохезионна политика

Парите ще бъдат получени през новия програмен период след 2020 г.

14:25 | 28 юни 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Близо 9 млрд. евро ще получи България за кохезионна политика през новия програмен период след 2020 г., съобщи в София Витория Алиата ди Вилафранка, директор в генералната дирекция "Регионална и селищна политика" на Европейската комисия. Страната получава увеличение на средствата с 8%, пише Investor.bg, позовавайки се на БНР.

В Представителството на Еврокомисията у нас беше представено предложението за бюджет на Европейския съюз до 2027 година. 

Финансирането по кохезионната политика в предложението за общоевропейския бюджет бе орязано с 10%, но въпреки това България е сред регионите, които ще получат повече пари. Политиката за сближаване финансира най-бедните в ЕС, които имат БВП на глава от населението под 75%.

Специален фокус за България се поставя още върху социалната политика, съобщи Андрияна Сукова, заместник генерален директор в дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване".

"Мерките, свързани с повишаване на заетостта, образованието и социалното включване, ще приобщят също инвестирането в младите през инициативата за младежка заетост и сегашният фонд за подкрепа на най-бедните", каза тя.

Виктория Алиата ди Вилафранка, допълни, че проектобюджетът на Европейския съюз е по-гъвкав, защото в зависимост от потребностите страните ще могат да прехвърлят до 5% от финансирането от една европейска програма в друга, допълва БНТ.

Освен това ще се планира в рамките на 5 години, за да могат в последните две години от програмния период държавите - при необходимост - да променят приоритетите си.

„Кохезионната политика трябва да продължи да бъде за всички региони. За нас като страна, в която се намират двата най-бедни региона, е много изкушаваща тезата всички пари да отидат за най-бедните. Но истинска конвергенция може да се получи само на територията на целия ЕС“, заяви Иван Иванов, директор на дирекция "Централно координационно звено" на Министерския съвет.