ПП-ДБ получи и веднага върна неизпълнен втория мандат

В настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, нито за реформите

16:56 | 27 март 2024
Обновен: 16:56 | 27 март 2024
Автор: Галина Маринова
ПП-ДБ получи и веднага върна неизпълнен втория мандат

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България (ПП-ДБ)”. Папката прие предложеният за премиер Николай Денков, който я върна веднага празна, както се очакваше да стане след изказванията по-рано днес.

"Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме с ГЕРБ-СДС преди девет месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от това тяхно желание. Преговорите бяха проведени проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори", каза премиерът в оставка Николай Денков при връщането на мандата.

"Първият мандат беше провален, защото ГЕРБ не спазиха уговорката, те се отметнаха за ротацията. Днес предлагаме отново Николай Денков за премиер с ясното съзнание, че папката ще бъде върната", каза Кирил Петков пред президента. „Ние дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори, но те, въпреки жеста, не го оцениха и отказаха”, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

Президентът от своя страна посочи, че Николай Денков и политическата формация до последния момент са полагали усилия България да има редовно правителство.

Румен Радев разкритикува ПП-ДБ за промените в Конституцията във връзка със служебното правителство и изрази притеснението, че единствената фигура от възможните десет, която не е обвързана с политическа партия, зам.-омбудсманът, изненадващо е подала оставка. Държавният глава постави въпроса дали това е станало под натиск и попита защо от ПП-ДБ не са реагирали днес в парламента.

Според Радев е възможно да настъпи конституционна криза, но увери, че ще направи всичко, за да избегне това.

Кирил Петков призова държавния глава да спести 100 млн. лв. За провеждане на отделни избори. Румен Радев обаче не е убеден, че избори „две в едно“ биха могли да се проведат именно заради спънката със служебният премиер. "Рязко нараства възможността да получите политически кабинет", предупреди президентът, като посочи, че до ситуацията се е стигнало именно заради промените в Конституцията, които ограничават правомощията на президента за назначаване на служебен кабинет.

"Оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова усложнява нещата. Тя беше единствено възможният вариант, тъй като не беше свързана с политическа партия", посочи Радев.

Кирил Петков отново настоя за избори „две в едно“. В отговор президентът заяви: "Съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно да направите тези промени в Конституцията. Едната криза вече чука на вратата и тя ще разгърне следващите седмици и месеци".

"Отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза, ми се вижда доста несериозно", заяви Николай Денков на излизане от президентството, след като ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат на правителството. "Не виждам никаква причина за конституционна криза. Има ясни разпоредби в Конституцията, очаквам те да се изпълнят", допълни той.

"Най-добре е да има избори две в едно, за да не се протака процесът и за да се спестят поне 100 млн. Но разбира се оттук нататък зависи от мандатоносителя, зависи и от хората, които трябва да поемат длъжността на служебен премиер. Така, че това е процес, който тепърва ще видим как ще работи", каза Денков. 

Дотук се стигна, след като вчера от коалицията излязоха с ново предложение към ГЕРБ-СДС да съставят заедно кабинет, оглавен от взаимноприемлив премиер от ГЕРБ, без да сменят никой от досегашните министри. Най-голямата парламентарно представена сила категорично отхвърли предложението и обяви, че няма да участва в опити за съставяне на правителство - нито с втория, нито с третия мандат.

"Ако след изборите българските граждани ни дадат да сме първа политическа сила, ние ще наложим визията за България, която имаме – еврозона, Шенген, правосъдна система, реформи и служби. Ако им се даде на тях силата, ще си остане старата система", каза по-рано днес Кирил Петков.

„Този парламент е изчерпан, няма възможност за трайно мнозинство и правителство. Така че, ако мандатът дойде при нас, ще го върнем веднага. Няма да участваме в разговори за  втория и третия мандат“, каза днес пред медиите в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

От „БСП за България“ са "за" избори „две в едно“

"Важното е да има предсрочни избори - дали ще са „две в едно“, дали предсрочните избори биха били на 2 юни, или на 16 юни, е без чак толкова голямо значение, но нека да не забравяме, че нищо не е сигурно", каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 

Според „Има такъв народ“ (ИТН) би било добре изборите да са „две в едно“. Отговорността е в президентството, каза пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група наТошко Йорданов, цитиран от БТА. Той допълни, че ИТН са за избори „две в едно“, защото ще бъде по-добре за държавата организационно и финансово. Според него при такъв вариант вероятно ще има и по-голяма избирателна активност.