Кирил Петков: Последният опит да не хвърлим държавата в хаос беше отхвърлен от ГЕРБ

Във вторник парламентът обяви първия мандат за съставяне на правителство за неуспешен

09:40 | 27 март 2024
Автор: Антоанет Василева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С чиста съвест ще върнем папката празна“, обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на формацията. То ще се състои днес от 15 часа в президентството.

Петков обясни, че папката ще получи премиерът в оставка Николай Денков, а заедно с него при държавния глава ще бъдат всички лидери на партиите в коалицията.

Последният опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърлим в хаос, беше отхвърлена от ГЕРБ“, коментира той.

Петков припомни, че от ПП-ДБ предложиха вчера на ГЕРБ да предложат премиер за втория мандат и заедно да го изпълнят, но това им настояване не бе одобрено от ГЕРБ-СДС.

Пред БНТ Атанас Атанасов пък настоя, че отговорността за това, че отиваме на предсрочни избори е категорично на ГЕРБ.

Господин Борисов не присъстваше на преговорите. Колегите от ГЕРБ основно ги интересуваше персоналния състав на правителството, а ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението“, обясни лидерът на ДСБ.

По думите му, вниманието на коалицията е било съсредоточено в търсенето на съгласие за общо управление и според него „там са катастрофирали“.

Много мълчах, защото исках да има съвместно управление. Настоявах да има реформа в службите и знаете ли какво получих - разработка на военното разузнаване срещу мен“, разкри Атанасов, като той смята, че това е опит да бъде сплашен.

Атанасов не изключи нови преговори с ГЕРБ, но след предсрочния вот. ОТ ПП-ДБ настояват изборите да са 2 в 1, за да се спестят 100 млн. лв.

Във вторник парламентът обяви първия мандат за съставяне на правителство за неуспешен. Това стана, след като кандидатът за премиер на първата политическа сила в 49-ия парламент Мария Габриел подаде заявление за отказ от гласуване на предложения от нея кабинет.

След дълги преговори стана ясно, че двете водещи политически формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са стигнали до съгласие за продължаване на съвместно управление.

Мария Габриел получи папката от президента на 18 март, а ден по-късно я предаде със списък с министри. Часове след това от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а част от министрите заявиха, че не са давали съгласието си да бъдат част от кабинета Габриел и подадоха заявления за отказ.