LIVECAST в УНСС: Лидерството и предприемачеството - отблизо

На какво се дължи успехът – отговориха участниците в дискусия, част от най-новия проект на Bloomberg TV Bulgaria

15:31 | 23 февруари 2024
Обновен: 15:42 | 23 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Livecast: Голямата картина с Ивайло Лаков“ е първият медиен Livecast, който ще предлага актуални теми, топ гост-събеседници и Q&A сесия с гостите. Първото издание на проекта се осъществи с подкрепата и партньорството на Лидл България.

На какво се дължи успехът? На добри решения. А на какво се дължат добрите решения? Отговорът е един - на опит. Но как да натрупаме този опит? Когато правим лоши решения и се учим от тях. Това всъщност е ключът, който стои в основата на успеха при лидерите и предприемачите. Около това мнение се обединиха участниците в първия по рода си формат на Bloomberg TV Bulgaria - LIVECAST с Ивайло Лаков. Разговорът се проведе на живо в новия Корпус К на УНСС и постави на фокус така важната тема за лидерството и предприемачеството.

Специални гости и участници в срещата със студенти от реномирания икономически университет у нас бяха Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България - Милена Драгийска, Дарин Маджаров, създател на образователната платформа - UCHA.SE и Лазар Радков - основател на кампанията „Капачки за бъдеще.“

Дискусията беше открита от ректора на УНСС проф. Димитър Димитров, който говори за лидерството и наблегна на факта, че титлата или „табелката“ пред името на човек не значи нищо, ако не е изпълнена със съдържание.

Лаков откри разговора с кратък „черно – бял“ преглед на глобалната динамика в момента, която според него се дължи на две основни тенденции, които са в зависимост и връзка една с друга. Геполитическото разместване на тектонските плочи и войните от една страна и напредъка в технологиите от друга. Технологиите ни водят към нов свят, нова икономика и нови социално-икономически отношения, коментира той.

Милена Драгийска навлезе в детайл и обясни как световните събития, дори да изглеждат далечни, се отразяват върху живота ни и даде пример с атаките на хутите по търговските кораби в Червено море и отражението им върху веригите за доставки.

Според нея лидерството означава работа в екип, защото никой не би могъл сам да бъде успешен на върха на глобална търговска компания. Лидерството означава също да създаваш иновации, да търсиш промени дори и в най-успешните си проекти, за да си актуален на света, който също се променя. Тя даде като примери положителния ефект от работата на Лидл България с българските фермери и производители, образователната програма „Уменията на 21 век“ и успеха на „Ти и Lidl за нашето утре“ - най-голямата програма за социална корпоративна отговорност, която екипът на веригата провежда у нас.

Дискусията се разгорещи, когато студентите взеха микрофоните и започнаха да задават въпроси. Това, от което бяха най-развълнувани, бе темата за предприемачеството и как всъщност могат да стартират собствен бизнес проект.

Натрупаният опит е в основата на успеха, категорични бяха участниците в LIVECAST проекта на Bloomberg TV Bulgaria. За да се натрупа опит обаче, не трябва да има страх от поемането на известни, балансирани рискове, а също и от правенето на грешки. Грешките, предизвикани от лоши решения, водят до опит. Опитът води до взимането на правилни решения, а те от своя страна – до успех. Така Лазар Радков от „Капачки за бъдеще“ описа накратко процеса по пътя до успеха. Кампанията е събрала до момента над 2 милиона лева. „Ние не познаваме друг човек „направил“ 2 млн от капачки, а вие?“, риторично попита той.

Дарин Маджаров от UCHA.SE увери всички студенти, че едно от най-правилните решения на този етап от живота им е да правят стажове в компании, които харесват. „Идеята е да трупат опит, дори без да търсят заплащане. Няма добър мениджър или бизнесмен, който да откаже на млад човек с желание за работа и трупане на опит“, обясни той.

Друга важна тема за студентите бе дали и доколко дипломата за висше образование е решаваща за успеха в живота. Според участниците в разговора дипломата е важна, защото също води трупането на знание и опит, независимо в коя сфера, но не е панацея.

Първото издание на проекта „Livecast: Голямата картина с Ивайло Лаков“ се осъществи с подкрепата и партньорството на Лидл България.

Очаквайте още цитати и вдъхновяващи примери от разговорите в първия LIVECAST на Bloomberg TV Bulgaria с Ивайло Лаков в УНСС, а целия разговор от проекта ще можете да чуете още следващата седмица в bloombergtv.bg и световните подкаст платформи Apple podcast, Google podcast, Spotify, Soundcloud.