България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество за на ядрената енергетика

13:48 | 22 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Министерство на енергетиката
снимка: Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Румен Радев и министърът на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Френската република Брюно Льо Мер подписаха Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели между двете страни, става ясно от прессъобщение на ведомството разпространено до медиите.

Споразумението е било подписано на среща в Париж на 21 февруари. Декларацията цели установяване на рамка за засилване на сътрудничеството в ядрената енергетика. Тя включва обмен между съответните ядрени програми, сътрудничество между индустриите, свързани с ядрената енергетика и веригите на доставки, насърчаването на участието на промишлени предприятия от двете страни в нови проекти, изследванията в сферата на безопасността, развойната дейност и иновациите, поддръжката и повишаването на високото ниво на знания и експертен опит чрез засилване на сътрудничеството в обучението и образованието и т.н.

„Искаме да разширим сътрудничеството си с България и в други области по отношение на ядрената енергетика. Това включва сътрудничество във веригата на доставки, развитието на уменията. Изложих идеята за проект от общ интерес в ядрената област, защото знаете, че имаме много проекти от общ интерес по много теми, включително суровини, водород. Струва си да имаме проекти от общ интерес в областта на ядрената енергия“, с посочил Министър Льо Мер.

Енергийният министър Румен Радев е изразил задоволството си от подписаната декларация и е посочил, че тя е знак, за споделено разбиране за бъдещето, сигурността и конкурентоспособността основано на реален базов товар, на сигурна, чиста и надеждна нисковъглеродна енергия.

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници са били основни теми по време на срещата на министър Румен Радев и министър Брюно Льо Мер.