Министерство на финансите планира сливане на НАП и Агенция "Митници"

Назнечено е ново ръководство в Агенция "Митници" и в Агенцията за държавна финансова инспекция

11:11 | 20 февруари 2024
Обновен: 11:11 | 20 февруари 2024
Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

Министерството на финансите (МФ) започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", съобщиха от министерството.

От МФ съобщават, че във връзка с преструктурирането министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, днес назначи досегашният директор на Агенция "Митници" Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция "Митници" става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите, отбелязват от МФ и дават пример за въведени единни приходни агенции сред държавите в ЕС - в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Посочват още, че единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.  

От МФ съобщават също, че с друга заповед от днес министър Василев назначава Илка Димова за директор  на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите на извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики, отбелязват от министерството. Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.  

/по БТА/