Правителството одобри доставка на седем танкера с LNG от САЩ

Договорът предвижда доставката на три танкера до края на тази година и още четири през 2023 година

18:11 | 28 юли 2022
Обновен: 21:54 | 28 юли 2022
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерски съвет одобри договор за доставка на седем танкера втечнен природен газ от САЩ за периода от октомври тази година до април следващата година, предаде Investor.bg

Договорът ще бъде подписан в четвъртък, но ще влезе в сила след 19 август, обясни Петков след края на заседанието на Министерския съвет. По този начин, ако служебното правителство намери по-добра оферта, или не успее да осигури техническите изисквания, договорката ще може да бъде развалена без да се дължат неустойки.

Енергийният министър Александър Николов обясни след края на заседанието, че източникът на доставките е САЩ, но отказа да посочи името на компанията, защото договорът реално няма да влезе в сила днес. Договорките са постигнати през схемата за общи покупки на Европейската комисия (ЕК).

"Служебното правителство, ако намери по-добра оферта от тази, да реши да я сключва, или ако има затруднения с инфраструктурата, да няма разход за българската държава. Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да я потвърди, до 19-ти август ще даде сигурност на енергийните доставки, след като й осигури инфраструктурата, както във вчерашния ден беше подсигурено за месец октомври. Условието за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство и служебното министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор, който днес ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа съвместно с Европейската комисия за осигуряване на природен газ за зимните месеци, реално за следващите 6 месеца", каза Петков.

Договорът предвижда доставката на три танкера до края на тази година и още четири през 2023 година. Първият танкер вече е договорен къде ще бъде разтоварен и регазифициран - на о. Ревитуса. Останалите доставки ще бъдат в периода ноември 2022 година - април 2023 година.

Александър Николов коментира, че слотовете на гръцкия терминал до края на годината действително са разпродадени, но също така се търгуват и могат да бъдат закупени от "Булгаргаз".

Цената на договорения газ е обвързана с газовия хъб "Хенри", където цените са по-ниски отколкото на TTF в Нидерландия, стана ясно още от думите на Николов. За първите три доставки цената е около 30 долара по-ниска спрямо нивата на европейските пазари в момента на договаряне.

"Дори в най-критичния сценарий и при отдалечен терминал за доставяне, позитивният ефект, който ще има "Булгаргаз" спрямо европейския пазар към конкретния момент, ще е поне 20 долара. Ако доставките бъдат приети, потенциалният дефицит при много ниски температури ще бъде възможен за задоволяване през Чирен или покупки от съседни държави", посочи министър Николов. Добави, че хранилището в Чирен технически може да се пълни с определен темп и опитите за създаване на страх и паника за предстояща липса на газ са предизборна спекулация.