Петков: Мораториумът за тока трябва да падне след смяната на КЕВР

Премиерът приветства смяната на ръководството на Булгаргаз

13:50 | 29 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Мораториумът за цените на тока най-вероятно ще падне след смяната на членовете на КЕВР, заяви министър-председателят Кирил Петков.

"Мораториумът би трябвало да падне в момента, в който в КЕВР ще има нови хора, които да правят пълния анализ и да сме сигурни, че техните решения защитават интереса на гражданите", каза Петков  на годишния форум на "Дарик радио".

Петков заяви още, че приветства, смяната на ръководството на Булгаргаз.

"Решенията на сменения борд са били грешни и са довели до по-високи цени за крайните потребители. Резултатът е налице - имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме. Не можем да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да казва, че цената на газа се качва с още 30%. Когато се види какви решения сме взимали надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска. Изборът на новия борд в Булгаргаз е изцяло на БЕХ и на министъра на енергетиката. Очаквам, че този тип решения, които в момента ние всички плащаме, няма да бъдат взети без анализ. Не знам дали са го направили нарочно или просто са допуснали грешки, или е имало частен интерес, който те са обслужвали - това разследващите органи ще решат. Но със сигурност изглежда, че тези решения са довели до увеличаване цената на газа до размерите, които са в момента", заяви премиерът.

Процедурата за избор на нови членове на КЕВР тече в момента.