Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Регулации и отговорност, а не забрани - бъдещето на изкуствения интелект

Инж. Александър Велинов, ръководител на националния отбор по математическа лингвистика, "Футуризъм", 23.05.2024 г.

21:30 | 23 май 2024
Обновен: 21:15 | 24 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Компаниите няма да имат друг избор, освен да се адаптират към употребата на изкуствения интелект (ИИ), защото в противен случай може да последват съдбата на Kodak, но в бъдеще той ще започне да носи ползи и на много по-малки компании. Това е просто един инструмент и е важно да се носи отговорност, а да се забранява употребата му. Балансът и образованието за работа с технологията са особено важни - именно това е и една от целите на Олимпиадата по изкуствен интелект, която организираме за първи път. Това каза инж. Александър Велинов, ръководител на националния отбор по математическа лингвистика, в предаването "Футуризъм" с водещ Антон Груев.

Идеята за олимпиадата се роди по време на миналогодишната олимпиада по лингвистика. Останалите подобни състезания са базирани изцяло на фундаментални науки и почти не се развиват съгласно най-новите тенденции в науката, които после отиват в бизнеса, каза инж. Велинов.

„Ние искаме да направим нова олимпиада, като не да заключим нейния обхват в началото и да не го променяме, а тя да бъде адаптивна спрямо промените в живот, които в момента са доста бързи“.

Темите в първото издание ще бъдат обработка на естествен език, компютърно зрение и машинно обучение, а когато някоя област спре да бъде толкова актуална или друга стане по-актуална, ще бъде сменена. 

Участниците в олимпиадата ще са студенти на възраст между 16 и 20 години, разказа събеседникът. 

“Първият кръг е научен, като взимаме предвид, че почти никъде по света не се изучава изкуствен интелект, ще имат задачите предварително и ще имат 6 седмици да се подготвят със своите ръководители.”

Относно оценяването, гостът каза, че международно жури е разработило  специален алгоритъм, който ще оценява колко добре са били решени задачите и кой отбор е постигнал най-голям напредък.

На въпрос каква е целта на олимипадата, инж. Велинов каза, че тя трябва да бъде мост между средните училища, университетите и бизнеса, както и да даде сигнал, че образованието изостава много от бизнеса, но допълни, че този проблем не е ограничен само в България и не само за средното образование.

В момента технологиите се развиват главоломно и компаниите отговарят, науката също. Но в училищата и университетите има дупка.

Относно връзката между лингвистиката и изкуствения интелект, събеседникът разказа, че това е едина от областите, заради които ИИ се развива най-бързо в момента заради приложенията, които се правят. Сред тях са генераторите за обработка на текст, превод и обобщаване на текст. 

„Преди те са се правили с така наречените класически алгоритми – езикът е трябвало да се моделира. Едно изречение има подлог, сказуемо, родове и съгласуване. Сега това няма нужда да се прави, защото ИИ в областта на машинното обучение сам научава тези неща. Резултатите са много по-добри, много по-точни са и всичко става много по-бързо.“

Инж. Велинов каза още, че тези алгоритми работят с идеята, че имат голяма база от входни данни, изображения или текст, която се анализира. ИИ сам анализира връзките между тях и си прави изводи как да генерира изображеня текст или видео.

На въпрос как изкуствения интелект променя пазара на труда, гостът каза, че вече има големи разлики между навлизането на технологията на пазараа на труда и настоящето. Първоначално имаше страх, че програмистите използват Google и няма да си вършат работата, а той ще прави всичко вместо тях. Сега обаче компаниите разбират, че ситуацията е точно обраната. 

„Нека си представим как едно време са обработвали земята с мотика, а след това са започнали да използват трактор. Никой не е казал, че забранява тракторите, а се радва, че вместо Х декара, вече ще могат да се обработват 10 пъти по толкова

По темата за регулациите и контрола на изуствения интелект, инж. Велинов каза, че бъдещето е в баланса между отговорността при употребата на технологията и ограниченията, които отделните региони налагат.

Той каза, че оръжието също е инструмент, но е разрешено при определени регулации и обстоятелства и въпросът е да има правила и отговорност при неговата употреба.

Целия коментар гледайте във видеото.

В предаването вижте още:

  • учени са направили голяма крачка към създаването на ваксина срещу ХИВ
  • слънчевите изригвания през май са засегнали не само небето, но и дъното на океана
  • нов гел може да неутрализира ефекта на алкохола преди махмурлука
  • Индия успешно е тествала 3D-принтиран ракетен двигател с течно гориво

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.