СЗО: Европа отново е в центъра на пандемията, очакват се половин милион смъртни случаи

СЗО препоръчва да се започне и усилено ваксиниране на децата над 12 г.

08:27 | 5 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа отново е "в епицентъра" на пандемията от COVID-19, предупреди Световната здравна организация (СЗО), тъй като случаите се увеличават из целия континент.

На пресконференция ръководителят на СЗО за Европа Ханс Клуге каза, че континентът може да има още половин милион смъртни случаи до февруари.

Той обвини недостатъчното приемане на ваксини за нарастването.

"Трябва да променим тактиката си - от реагиране на поява на огнища на COVID-19 до предотвратяването им да се случат на първо място“, каза той.

Процентът на ваксинацията се забави в целия континент през последните месеци. Докато около 80% от хората в Испания са с двойна ваксинация, този брой е по-нисък във Франция и Германия - съответно 68% и 66% - и все още по-нисък в някои страни от Централна и Източна Европа. Само 32% от руснаците са били напълно ваксинирани до октомври 2021 г.

Клуге обвини също облекчаването на мерките за обществено здраве за нарастващите инфекции в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 страни, включително части от Централна Азия. Досега СЗО е регистрирала 1,4 милиона смъртни случая в региона.

Техническият ръководител на СЗО за COVID-19 Мария Ван Керкхове заяви, че през последните четири седмици случаите в Европа са се увеличили с над 55%, въпреки "достатъчното предлагане на ваксини и инструменти“, а колегата Майк Райън каза, че опитът на Европа е "предупрежденние за света".

Германия регистрира почти 34 000 ежедневни случая на COVID през последните 24 часа, което е рекордно увеличение.

Най-драматичният ръст на смъртните случаи е през последната седмица в Русия, където са регистрирани над 8100 смъртни случая, и Украйна с 3800 смъртни случая. И двете страни имат много ниски нива на ваксинация и Украйна обяви рекордните 27 377 нови случая през последните 24 часа. 

166 души с регистриран коронавирус са починали в България през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен регистър в петък сутринта. Над 90% от тях не са ваксинирани. В болниците са приети нови 996 заразени, като над 89% от тях са неваксинирани.

Поставени са нови 20 776 дози ваксини. Имунизираните в страната вече наброяват 1 549 160 души. Хората с поставена бустерна доза общо са 23 562.

Според регионалния директор на СЗО властите не трябва да облекчават ограниченията, а напротив - да върнат носенето на маски на закрито, спазването на дистанцията и правилата за лична хигиена. Изчисленията на организацията сочат, че ако 95% от хората носят постоянно маски на закрито, ще бъдат спасени 188 хил. живота.

СЗО призова държавите от региона бързо да ускорят ваксинацията, като акцентират особено на защитата на уязвимите групи. Здравната агенция на ООН препоръчва и поставянето на допълнителна доза ваксина на хората, имунизирани с китайските ваксини на Sinovac и Sinopharm 1-6 месеца след втората, както и трета, усилваща доза на всички хора с отслабена имунна система или над 60-годишна възраст, ваксинирани с останалите препарати -1-3 месеца след приключване на първоначалната ваксинация.

Експертите смятат, че няма пречки за едновременното поставяне на трета доза срещу COVID-19 и ваксинирането срещу грип, тъй като двете ваксини не влияят една на друга на ефективността си. СЗО вече наблюдава някои ограничени огнища на сезонен грип, които са повод за тревога, каза д-р Катлийн Смолууд на пресконференция в Копенхаген.

СЗО препоръчва да се започне и усилено ваксиниране на децата над 12 г., тъй като се наблюдава особено бързо разпространение на вируса сред децата в училищна възраст.

Клуге добави, че в държавите с високо ваксинационно покритие броят на хоспитализациите и смъртните случаи е по-нисък в сравнение с предходните вълни на COVID-19. В момента средното ниво на ваксинация за Европа и Централна Азия е 47%, но с големи различия между отделните държави. От над 70% в осем държави в Западна Европа до под 2% напълно ваксинирани в две държави от Централна Азия.

СЗО насърчава здравните власти и да използват COVID пропуските за достъп до обществени места, за да намалят разпространението на инфекциите. Регионалният директор заяви, че "те не отнемат, а гарантират свободите, като позволяват да се избегне въвеждането на национална карантина".