САЩ е готова да продаде само модернизирани изстребители F-16 на Турция

Турция беше поискала да купи нови изстебители F-16, след като САЩ блокира поръчката за нови F-35

18:10 | 17 октомври 2021
Обновен: 19:39 | 17 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
САЩ е готова да продаде само модернизирани изстребители F-16 на Турция

САЩ са предложили на Турция ескадрила от модернизирани изтребители F-16, както и да въстанови 1.4 млрд. долара, които са получили за поръчката на по-новите самолети F-35. Това е съобщил президента Реджеп Тайип Ердоган на специална пресконференция днес, съобщава Reuters.

Миналия месец Турция официално поиска да купи от САЩ 40 нови самолета F-16 Block 70 от Lockheed Martin Corp., както и 80 комплекта за модернизиране на съществуващите изтребители. Поръчката се възприема като компромис, след като САЩ блокираха покупката на F35 заради решението на Турция да закупи от Русия система за противовъздушна отбрана С-400.

Турция иска да реши проблема със САЩ чрез диалог и „работи по възстановяването на разходите за F-35“, каза Ердоган.

Ердоган очаква да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън по време на срещата на върха на Групата на 20 държави в Рим в края на този месец, съобщиха официални лица.

САЩ казват, че руската система за противовъздушна отбрана може да събере информация за ключовите стелт способности на F35. От своя страна Турция досега не е показала склонност да се отказва от покупката, като Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин на 30 септември, за да обсъди как да разшири сътрудничеството в отбраната.