Русия може да възобнови спот продажбите на газ, транзитът през Украйна е спаднал

"Газпром" твърди, че е претоварен от вътрешното търсене за пълнене на руските хранилища и студеното време

16:12 | 15 октомври 2021
Обновен: 19:33 | 15 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вицепремиерът Александър Новак заяви в петък, че Русия може да възобнови спот продажбите на газ, след като приключи със запълването на собствените си газови хранилища, което може да облекчи натиска върху цените в Европа. Междувременно, Украйна обвини "Газпром", че е намалила транзита на газ през нейна територия, съобщава "Ройтерс". 

Новак не каза колко скоро или в какви количества могат да се осъществят такива продажби, но правителството заяви, че възнамерява да продължи да попълва вътрешните запаси до 1 ноември.

Попитан дали Русия може да възобнови продажбите на спот пазара, след като резервите бъдат попълнени, Новак каза пред репортери: „Ако има такива възможности, да, разбира се“.

Неговите коментари дойдоха, когато Русия е изправена пред натиск да увеличи доставките на газ за Европа, където цените се повишиха тази година, като повишиха сметките на домакинствата и удариха промишлените потребители като производителите на стомана и торове.

Критиците обвиняват Москва, че умишлено е задържала доставките, за да упражни политически натиск и да спечели по-бързо регулаторно одобрение за новоизградения газопровод „Северен поток 2“, който ще удвои количеството газ, което може да транспортира през Балтийско море до Германия.

Русия отрича това и казва, че изпълнява договорените си ангажименти, които големите европейски клиенти са потвърдили.

Президентът Владимир Путин заяви тази седмица, че идеята, че Москва използва енергия като оръжие, е "глупост", а Русия е готова да достави повече газ за Европа, ако бъде поискан. 

Невъзможно да се случи в Русия

Най-големият доставчик на газ в Европа увеличава доставките в съответствие с исканията на своите клиенти и е „готов да обсъди всички допълнителни стъпки“ за стабилизиране на пазарите в региона, каза Путин на Руската енергийна седмица в Москва тази седмица. Той обаче също критикува континента за въвеждането на „системни недостатъци“ в енергийната си система, след което „прехвърля вината“, когато нещата се объркат.

Русия вече увеличи доставките на газ за Европа с 15% през първите девет месеца на годината и „ако ни помолят да увеличим с повече, ние сме готови“, каза Путин. „Увеличаваме с толкова, колкото искат нашите партньори. Няма нито един отказ, нито един."

Путин каза, че европейските клиенти са допуснали грешка, като са разчитали на доставки от краткосрочния пазар, за да запълнят своите съоръжения за съхранение на газ, вместо да осигурят дългосрочни договори. Запасите от енергия са още по-важни, тъй като делът на зависимата от времето вятърна и слънчева енергия се увеличава, каза той.

„Европейският газов пазар не изглежда добре балансиран и предвидим“, каза Путин в реч на конференцията. На вътрешния пазар на Русия „е невъзможно да си представим такива проблеми“.

Докато производството на "Газпром" през миналия месец беше най-високото от повече от десетилетие за това време на годината, износът му за ключови чуждестранни пазари беше най-ниският от поне септември 2016 г., въз основа на исторически данни и изчисления, съставени от Bloomberg и Interfax.

Производителят каза, че е претоварен от вътрешното търсене, до голяма степен поради мащабната кампания за пълнене на руските хранилища и студеното време през септември в няколко региона. 

Спад на транзита през Украйна

Обемът на руски газ, изпомпван през Украйна към Европа, е паднал под нивото, посочено в настоящия транзитен договор, заяви в петък държавният газов оператор на страната.

"Това поведение на "Газпром" заслужава специално внимание от Европа, тъй като въпреки значителния недостиг на газ в ЕС и максималните цени, "Газпром" дори не използва капацитета, който вече е платен", каза Сергий Макогон, ръководител на оператора.

Макогон каза, че "Газпром" е намалила транзита на газ през Украйна до 86 милиона кубически метра през октомври от 109 млн. куб. м през септември и от 124 млн. куб. м. през януари-август. 

Съгласно условията на настоящата си сделка с Украйна, "Газпром" трябва да плаща за минимален транзитен капацитет от 109 млн. куб. м. на ден, независимо дали доставя този обем или не. Макогон добави обаче, че "Газпром" често не използва транзитен капацитет, който вече е платен.