Американската икономика е изправена пред нов проблем, но не заради действията на Фед

Спирането на фискалните помощи ще навреди много повече, отколкото по-малкия обем изкупувани облигации

19:30 | 19 септември 2021
Автор: Антон Груев
Американската икономика е изправена пред нов проблем, но не заради действията на Фед

 Всички в американските финансови среди говорят за момента, в който Федералния резерв ще обяви предстоящото свиване на своята подкрепа за икономиката. Но тези дискусии отклоняват вниманието от нещо важно – понижаването на бюджетната подкрепа на правителството, която вече се случва. А това вероятно ще се отрази много по-осеаземо на икономическия растеж през следващата година,  пише Рич Милър за Bloomberg.

Растежа на американската икономика върви към сериозно забавяне през втората половина на 2022 година.Тогава мерките, които подкрепиха икономиката по време на пандемията – от чековете за домакинствата до безлихвеното финансиране за малките компании ще бъдат спрени.

Дори ако президентът Джо Байдън да спечели одобрението на Конгреса за своя план за възстановяване на стойност $3,5 трилиона, това няма да предотврати забавянето. Тези разходи ще бъдат направени в рамките на няколко години, но ефектът им върху икономиката през 2022 ще бъде незначителен. Освен това поне отчасти, този план ще бъде изплатен чрез увеличения на данъците, които забавят, а не ускоряват икономиката.

„Очакват ни много ниски темпове на растеж в края на 2022 и през 2023,“ казва Уенди Еделберг, директор на проекта Хамилтън към института Брукингс. „Няма да се изненадам, ако на практика през някои тримесечия икономиката не отчита растеж.“

Главният икономист в Goldman Sachs Group Inc. Ян Хациус подкрепя мнението ѝ. Той очаква растежът на американската икономика да се забави 1,5% през следващата година при очакван темп от 5,7% в рамките на 2021 г.

Предстоящото забавяне определено не радва инвеститорите, които изведоха цените на акциите до рекордни стойности. Това може да навреди и на Байдън и останалите демократи, които ще се опитат да запасят крехкото си мнозинство и след междинните избори през ноември 2022 г.

Но е възможно създалата се ситуация да има и положителна страна – по-ниска инфлация. През тази година цените рязко се увеличиха заради множеството проблеми с веригите на доставка и финансираното с чекове увеличение на потребителското търсене. “Трябва да успокоим топката”, казва Еделберг, защото рязкото възстановяване в САЩ ще изтласка икономиката и трудовия пазар до предела им в средата на следващата година.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл и неговите колеги ще обсъждат плановете за оттегляне на подкрепата по време на заседанието на банката тази седмица. Пауъл е казвал, че е възможно темпът на програмата за изкупуване на облигации да се забави тази година. Централната банка ще запази част от подкрепата за икономиката и финансовите пазари докато програмата за изкупуване приключи, най-вероятно през 2022 г.  

Но това не се отнася до фискалната политика, която вече започна да създава неприятности. Центърът Хъчинс към Института Брукингс изчислява, че икономическият ефект върху растежа на разходите от федералните, щатски и местни власти е станал отрицателен през 2-рото тримесечие и вероятно ще остане така до 2023 година.  

Дори и Байдън да получи допълнителното финанасиране, данните от Белия дом показват, че свиването в бюджета на федералното правителство през следващата година ще бъде едно от най-големите в историята.  

Американските домакинства увеличиха спестяванията си по време на пандемията с над $2 трилиона. Това ще запълни недостига от фискалната политика, който изглежда предстои. Тов казва бившият директор на Бюджетната служба Дъглас Холц-Ийкин, който сега е президент на Американският форум Action. Той не вярва, че свиването на бюджета ще забави драстично икономиката и нарича теорията „твърде пресилена.“

Освен това щатските и местни власти все още се бавят с разпределението на парите, които получиха от Вашингтон, поради което имат финансов буфер за в бъдеще.

Въпреки всичко, ефектът от понижената бюджетна подкрепа няма как да не доведе до забавяне.  

„Остатъчната подкрепа на фискалната политика започва да се превръща в проблем, който ще доведе до много неприятности до пролетта на следващата година,“ заяви главният анализатор на Moody’s Марк Занди. Без допълнителна фискална подкрепа, икономиката ще изглежда доста крехка по време на изборите през 2022 година.“

Инвеститорите също започват да се тревожат от предстоящото забавяне. Последното глобалното проучване на Bank of America за икономическите перспективи сред фонд мениджърите показва, че техният оптимизъм е н намалял значително. Същевременно, те продължават да залагат всичко на акциите. Това разделение означава, че цените на акциите са уязвими, казва Дейвид Джоунс, директор глобална инвестиционна стратегия в BofA Securities.