JPMorgan ще придобие 75% от услугата за плащания на Volkswagen

Финансовата услуга дава възможност да се правят плащания за наеми, абонаменти, пътни такси, гориво и други услуги, свързани с автомобилите

14:35 | 10 септември 2021
Обновен: 15:23 | 10 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

JPMorgan планира да придобие мажоритарен дял в системата за плащания на Volkswagen Group - Volkswagen Payments S.A. Сделката предвижда американската компания да придобие дял от 75%, като сумата за сделката не е обявена, съобщава Reuters. 

Финансовата услуга е създадена през 2017 г. и се предлага в 32 държави. Тя дава възможност на шофьорите да правят плащания за различни услуги, свързани с автомобили – наеми, абонаменти, пътни такси, гориво и други. 

Volkswagen Group не представят информация за печалбите на платежния бизнес в полугодишните си резултати през юли, но съобщават, че продажбите подразделението за финансови услуги са в размер на 22,6 млрд. евро, което е ръст от 18% спрямо предходната година. JPMorgan планират да ребрандират услугата, като разширят функциите й, за да може да се използва в различни индустрии.

"Плащанията в автомобили имат много от характеристиките на портфейла на бъдещето“, казва Макс Нойкирхен, глобален ръководител на търговските услуги в компанията.

„Партньорството с лидер в областта ни дава чудесна възможност да бъдем в основата на това.“

Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2022 г., след което двете компании ще изградят своя съвместен модел на работа, който ще включва брандиране и стратегия за отваряне към други компании в автомобилната индустрия.