Бизнесът посрещна с въпроси плана на Байдън за задължителна ваксинация

Големите компании имат много въпроси и притеснения как да изпълнят изискването, като все още оценяват потенцилните негативи.

11:30 | 10 септември 2021
Обновен: 11:31 | 10 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Бизнесът посрещна с въпроси плана на Байдън за задължителна ваксинация

Американските компании поискаха повече информация и пояснения от администрацията на президента Джо Байдън, след наложеното изискване за задължителни ваксинации за всички служители в изпълнителната власт, федерални изпълнители и милиони здравни работници, а частните компании ще трябва да ваксинират служителите си или да ги подлагат на седмични тестове. Бизнесът обаче има своите притеснения, предава Bloomberg.

Новият регламент, който в момента се разработва, е значително втвърдяване на позицията на администрацията по отношение на ваксинацията. Основното изискване е компаниите със 100 или повече служители да изискват те да бъде ваксинирани или тестван седмично, като времето за ваксинация да е под формата на платена почивка, като всичко е за сметка на работодателите. Санкциите за нарушение могат да достигнат до 14 000 долара, според неназован служител в администрацията, цитиран от Bloomberg.

Реакциите на компаниите досега тази година бяха до голяма степен нееднозначни. Въпреки, че се разглеждат като законни, изискванията за ваксини все още могат да бъдат оспорени в съда, което повишава перспективата за скъпи съдебни спорове. Бизнесът също се бори с липсата на работна ръка и се опасява, че евентуална задължителна ваксинация може да ги лиши от тези, които са скептични към препаратите.

Едно от основните притеснения е в разходите. „Важно е ненужните разходи за съответствие да не натоварват производителите“, казва в изявление Джей Тимънс, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на производителите.

Въпреки несигурността, бизнес групите казват, че подкрепят цялостните усилия за ваксиниране на работниците, за да се предотврати разпространението на Covid-19, особено когато по-заразният вариант Делта заплашва да спъне напредъка в борбата с пандемията.

„Съобщението на президента Байдън поражда критични въпроси, които трябва да бъдат изяснени незабавно“, казват от Асоциацията на потребителските марки, която представлява производителите на пакетирани стоки. „Както при другите регламенти, дяволът е в детайлите. Без допълнителни разяснения за бизнес общността, тревогите и въпросите на служителите ще се умножат. ”

Според Бетси Борен, вицепрезидент по регулаторните и техническите въпроси на асоциацията, компаниите за пакетирани стоки са изправени пред належащи въпроси, като например как да документират съответствието и как ще се проследява тяхното изпълнение. Притеснения поражда и фактът, че от всички разработени ваксини, досега единствено тази на Pfizer-BioNTech е напълно одобрена от регулаторите в САЩ.

Въпреки опасенията, вече има компании, които изискват служителите им да се ваксинират, сред които Walmart Inc., United Airlines Holdings Inc., Walt Disney Co. и Google. McDonald's Corp. също изискват задължителна имунизация, но само за служителите в офисите си.

От друга страна компании, сред които General Motors Co. и Delta Air Lines Inc., които все още не изискват задължителна ваксинация за служителите си, а Walgreens Boots Alliance Inc. и Intel Corp., все още проучват регламента.

В изявление по въпроса от Търговската камара на САЩ казват, че ще прегледат "внимателно детайлите и свързаните с тях разпоредби и ще работи, за да гарантират, че работодателите разполагат с необходимите ресурси, насоки и гъвкавост, за да гарантират безопасността на своите служители и клиенти и да се съобразят с изискванията за обществено здраве"