Отказът от въглищата може да донесе 13 млрд. долара на германската RWE AG

Според група активисти цената на акциите на германската компания може да се удвои, ако се откаже от въглищата

16:06 | 9 септември 2021
Обновен: 16:27 | 9 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститори-активисти с малък дял в германската RWE AG са поискали компанията да ускори прехода си към екологична електроенергия и да спре използването на лигнитни въглища. Според писмо, изпратено до главния изпълнителен директор, групата инвеститори твърди, че това би повишило акциите на компанията, съобщава Bloomberg.

Въпреки че е един от основните производители на възобновяема електроенергия в Европа, RWE AG все още разчита на лигнитни въглища, които са от най-замърсяващата група суровини. Компанията трябва напълно да прекрати използването им до 2038 г., като част от целта на германското правителство.

Според активистите от Enkraft Capital GmbH, които имат малък пакет от 500 000 акции, ако компанията ускори този процес, това може да доведе до двойно поскъпване на акциите и допълнителни между 10 и 13 млрд. долара. Акциите на RWE поскъпнаха с 1,5% до 33,23 евро в 11:57 часа сутринта във Франкфурт.

Изчисленията са дело 7Square, фирма, която обикновено се наема от големи инвеститори като Elliott Management Corp. и Cerberus Capital Management LP за кампании в Германия, посочват от Enkraft Capital GmbH в писмото си до главния изпълнителен директор на RWE AG.

Секторът на изкопаемите горива е под натиск да направи повече за справяне с изменението на климата. Неотдавнашната кампания на Engine № 1 срещу Exxon Mobil Corp. показа как дори малко известните хедж фондове могат да окажат успешно влияние върху енергийните гиганти.

Enkraft и преди е участвал в енергийни и активистки кампании. Групата призова оператора на вятърни паркове PNE AG да приеме конкурентни оферти след предложение за поглъщане от инфраструктурния фонд на Morgan Stanley през 2019 г.

Според анализатори германската компания може и да се принуди да прекрати употребата на лигнитните възглища по-скоро, ако новото правителство във Федералната република намали срока за това. Възможно е RWE AG да затвори въглищните си централи и при повишаване на цените на таксите за въглеродните емисии.