Отговорът на Испания на високите цени на тока е повече възобновяема енергия

Испанското правителство предприема стъпки за свързване на повече слънчеви и вятърни електроцентрали

17:15 | 17 август 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка:Bloomberg LP
Снимка:Bloomberg LP

Испанското правителство предприема стъпки за свързване на повече слънчеви и вятърни електроцентрали към мрежата, след като цените на електроенергията достигнаха няколко рекорда рекорди това лято.

Нарастващите цени на природния газ и разрешенията за изгаряне на въглерод в Европейския съюз оказват натиск върху потребителите по същия начин, по който икономиките на блока се борят да се възстановят от пандемията. Испания планира да подкрепи 3,3 гигавата нова слънчева и вятърна енергия на базата на факта, че допълнителните доставки ще помогнат за намаляване на цените на електроенергията.

Цените на тока в Испания се повишиха тази година поради криза в доставките на природен газ. В същото време стъпките на Европа за намаляване на емисиите до средата на века помогнаха да се повиши цената на разрешителните за въглеродни емисии - таксата, която производителите на енергия трябва да плащат за емисиите на парникови газове.

Испанското правителство заяви, че търговете за нови мощности за производство на зелена енергия ще бъдат ускорени, за да се улеснят потребителите. "Целта е да се продължи търговията с възобновяема енергия, за да се осигури рационализирана трансформация на електроенергийната система", заяви министърът на екологичния преход Тереза Рибера.

Този ход подчертава продължаващата конкурентоспособност на възобновяемите енергийни източници, въпреки рязкото покачване на цените на стоки като стомана и мед, което доведе до увеличаване на цената на слънчевите панели и вятърните турбини. Изкопаемите горива, включително газ и въглища, също са станали много по-скъпи.

Подобно на почти половината от света, в Испания е по-евтино да се строят нови слънчеви или вятърни електроцентрали, отколкото да се управляват съществуващите инсталации, които изгарят изкопаеми горива, според проучване на Bloomberg. Тази разлика е още по-голяма в сравнение с изграждането на нови централи, които замърсяват околната среда. Според BNEF цените на електроенергията в страната ще паднат с около 58% до 2025 г., тъй като все повече възобновяеми енергийни източници изместват производството чрез газ.

Испания е един от най-бързо развиващите се пазари за възобновяема енергия в Европа. През първата половина на годината електроенергията, генерирана от вятърни турбини, се е увеличила с 25%, в сравнение със същия период на миналата година, докато слънчевата енергия е нараснала с 26%, според данни на изследователската организация Ember. Колкото повече възобновяема енергия влиза в мрежата, толкова по-малко потребителите в страната ще бъдат засегнати от колебанията в цените на изкопаемите горива.