Инвестициите във възобновяема енергия се повишиха до рекордно ниво през първата половина на годината

Темпът далеч не е достатъчен, за да ограничи в достатъчна степен увеличаването на емисиите на въглерод

18:30 | 3 август 2021
Обновен: 18:41 | 3 август 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите влагат повече пари от всякога във възобновяема енергия през първата половина на 2021 г., но темпът далеч не е достатъчен, за да ограничи в нужната степен увеличаването на емисиите на въглерод, съобщава Bloomberg.

Според данните на BloombergNEF през този период са били похарчени 174 милиарда долара за слънчеви, офшорни вятърни и други зелени технологии и компании. Въпреки че това е с 1,8% повече от миналата година, нивото е със 7% по-малко в сравнение с предходните шест месеца.

Малкото увеличение показва устойчивoто желание на индустрията, водеща в борбата срещу изменението на климата, въпреки нарастващите разходи от скока в цените на суровините тази година.Това обаче е далеч под необходимото на държавите и компаниите да постигнат целите си за ограничаване на емисиите през следващите десетилетия.

„Инвестициите във възобновяема енергия издържаха на ефектите от пандемията за разлика от други сектори на енергийната икономика, където видяхме безпрецедентна нестабилност“, каза Алберт Чунг, ръководител на анализа в BNEF.

„Въпреки това увеличение с 1,8% на годишна база не е особено голямо постижение. Необходимо е незабавно ускоряване на финансирането, ако искаме да постигнем глобална нетна нула при емисиите“.

Инвестиции в

Ръстът беше стимулиран от рекордното първо полугодие за нови пари, събрани на публичните пазари, които достигнаха 28,2 милиарда долара, което е над пет пъти повече от същия период на миналата година. Ангажиментите към компаниите за възобновяема енергия чрез рисков капитал и частен капитал също нараснаха.

Инвестициите в соларни проекти са нараснали с 9% до рекордните 78,9 млрд. долара през първото полугодие. Тези само в Китай събраха 4,9 млрд. долара през второто тримесечие спрямо 2,8 млрд. долара за първото тримесечие.

Инвестициите в проекти за енергия от вятъра обаче спаднаха до 58 милиарда долара, което е с повече от 30% в сравнение със същия период на миналата година.