Печалбите на Big Tech продължават да растат и след пандемичния бум

Инвеститорите бяха скептични, че тези компании могат да продължат да отчитат двуцифрен растеж за следващите тримесечия

08:10 | 28 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Три от най-големите световни компании - Apple Inc., Microsoft Corp. и Alphabet Inc. - отчетоха около 57 млрд. долара обща печалба в рекордно тримесечие, което доведе до възраждане на потребителските и бизнес разходите.

И все пак пазарите реагираха хладно. Отчасти инвеститорите бяха скептични, че тези компании могат да продължат да отчитат двуцифрен растеж за следващите тримесечия.

Най-големите технологични компании в света станаха по-големи с бързи темпове. Пазарните им оценки скочиха през тази година, когато световните икономики се възстановиха от пандемичните нива - Apple и Microsoft достигнаха 2 трилиона долара пазарна стойност - което само засили натиска да поддържат темпото. Всички компании бяха възторжени относно перспективите си, но оптимизмът на инвеститорите беше смекчен от признаци, че инерцията от изминалата година може да отслабне.

„И трите тези компании - Apple, Microsoft, Google - се представят невероятно“, каза Джереми Брайън, портфолио мениджър в Gradient Investments, в интервю за Bloomberg TV. „Те просто изглеждат наистина добре."

Microsoft публикува доклада си първа във вторник, като отчете продажби, които надхвърлиха очакванията на анализаторите за 10-ото поредно тримесечие.

„Разходите за корпоративни технологии са силни, което би могло да поддържа двуцифрен растеж през фискалната 2022 г.“, каза Анураг Рана, анализатор в Bloomberg Intelligence. „За компанията обаче ще бъде трудно да достигне тези цифри през следващата година."

Акциите паднаха с 3,4%, главно поради опасения относно растежа в бизнеса с облачни изчисления, преди Microsoft да даде оптимистична прогноза, която успокои пазара.

Apple съобщи, че приходите са се увеличили с 36%, подхранвани от 50% скок в продажбите на iPhone, основният продукт на компанията. Но хардуерът на Apple ще бъде ограничен от недостиг на някои чипове и доходният му бизнес се връща към по-ниски, по-типични темпове на растеж, каза главният финансов директор Лука Маестри по време на конферентен разговор с анализатори.

„Очакваме много силен двуцифрен ръст на приходите до септември“, каза Маестри, макар че „очакваме ръстът на приходите да бъде по-нисък от нашия ръст за юни на годишна база.“

Подобна предпазливост, на фона на съобщения за нарастващи инфекции от по-нови варианти на коронавируса, може да даде на инвеститорите пауза. Те вече са вложили стотици милиарди долари в акциите на Big Tech. Apple е спечелила 11% тази година след края търговията на вторник, докато цената на акциите на Alphabet се е увеличила с 51%, а Microsoft е скочила с 29%

Alphabet също публикува добри данни, показващи най-вече отскок в основния бизнес с реклами на Google, който нараства с 69% годишно. Това се случи след аномалия от второто тримесечие през 2020 г., когато разпространението на коронавируса спря икономиката и удари рекламните бюджети. Тази година Google се възползва от подновяването на нарастването на разходите за търговия на дребно и пътувания.

И все пак Alphabet смекчи оптимизма за бъдещето след успещното тримесечие. Потребителските разходи със сигурност са се подобрили, каза финансовият директор на Alphabet Рут Порат, преди да добави: „Смятаме, че все още е твърде рано да се прогнозират дългосрочните тенденции при отварянето на пазарите, особено предвид скорошното увеличение на случаите на Covid в световен мащаб.“