Зелените и либералите са големите победители по дарения преди изборите в Германия

Без Меркел, надпреварата в Германия е по-широко отворена, отколкото по всяко време през последните 16 години

13:02 | 6 юли 2021
Обновен: 13:08 | 6 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Обемът на големите дарения за германски политически партии нарасна преди изборите през септември в сравнение с преди четири години, като основните бенефициенти бяха зелените и про-бизнес настроените Свободни демократи (FDP), според изследователската група LobbyControl.

Обемът на даренията от над 50 000 евро всяко възлиза на 5,8 милиона евро тази година, милион евро над нивото преди предходните избори през 2017 г., показват данните на LobbyControl.

Тъй като канцлерът Ангела Меркел не се кандидатира за пети мандат, надпреварата в Германия е по-широко отворена, отколкото по всяко време през последните 16 години, което кара донорите да отворят портфейлите си, коментира „Ройтерс“.

„Меркел си отива и това прави тези избори преломни, те ще определят курса, който Германия ще поеме“, заяви Анет Савацки от LobbyControl. Това повиши залога за донорите, каза тя.

Зелените, които са на второ място в социологическите проучвания и са главният претендент на консерваторите на Меркел, са най-големите печеливши по дарения.

Техният дял от големите дарения е скочил от 3% до 29% от общата цифра. Това включва дарение от 1 милион евро от биткойн милионер, който заяви, че смята печалбите си за незаслужено богатство.

Делът на FDP в големите дарения също нараства, до 42% от по-малко от една трета през 2017 г., и включва 500 000 евро от група стартиращи предприемачи.

Делът на консерваторите е спаднал от 61% на 24%.

Социалдемократите (SPD) не получиха големи дарения, както и крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD), макар че както всички парламентарни партии, те получават много милиони публично финансиране съгласно правилата на германските партийни финанси.

Според германското законодателство трябва да бъдат декларирани незабавно само дарения над 50 000 евро.

Даренията над 10 000 евро могат да бъдат декларирани със задна дата.

Една голяма промяна е намаляващата роля на големите корпорации, отбелязва „Ройтерс“. През последните години титани като BMW и Daimler спряха да даряват на политически партии, като насочиха фокуса си към дейности като спонсориране на партийни конгреси.