Си Дзинпин се очаква да говори с Меркел и Макрон тази седмица

Меркел и Макрон се застъпват за умерена позиция с Китай, чието сътрудничество е жизненоважно за глобалните усилия за борба с изменението на климата и пандемията Covid-19

09:15 | 6 юли 2021
Обновен: 09:25 | 6 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският президент Си Дзинпин се очаква да разговаря тази седмица с немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, според запознати. Европейските лидери се опитват да държат настрана споровете относно правата на човека от усилията за сътрудничество, пише Bloomberg.

Все още не се знае кога точно ще се проведе видеообаждането между лидерите. Френските и германските лидери са провеждали подобен тип дискусии със Си в миналото, като разговорът от 30-ти декември с висши служители на Европейския съюз, който доведе до замразяването на инвестиционното споразумение.

Тази година отношенията между Китай и Европейския съюз се влошиха на фона на все по-негативните възгледи към Пекин от страна на Европа и усилията на американския президент Джо Байдън да накара традиционните американски съюзници да се обединят в защитаването на демокрацията и правата на човека.

Репресиите на Китай срещу уйгурското малцинство в Синдзян се очертаха като ключов момент на напрежение. Китай и ЕС санкционираха взаимно длъжностни лица. През май европейските законодатели спряха ратифицирането на всеобхватното споразумение за инвестиции.

В допълнение двете страни не можаха да постигнат споразумение относно изявленията на страните от Г-7 и НАТО, изразяващи загриженост относно предизвикателството, което представлява Китай, към установения световен ред. Меркел и Макрон се застъпват за умерена позиция с Китай, чието сътрудничество е жизненоважно за глобалните усилия за борба с изменението на климата и пандемията от Covid-19.

През април Макрон беше домакин на разговор със Си и Меркел, който беше фокусиран върху климатичните промени, дни преди по-широка климатична среща на върха, организирана от Байдън. На нея европейските лидери приветстваха подновения ангажимент на Китай да постигне неутралност от CO2 до 2060 г. Друга тема от срещата бе пандемията и наличността на ваксини.

За миналата година търговията между Китай и ЕС възлезе на 700 млрд. лв. Макрон се стреми да даде нов тласък на интересите на авиационната компания Airbus SE, докато Европа иска Китай да облекчи ограниченията за пътуване до Пекин за граждани на ЕС, особено за бизнесмени.

Миналия месец Г-7 се присъедини към ЕС и САЩ в настояването за ново разследване от страна на Световната здравна организация за произхода на пандемията - Пекин го определи като опит от страна на САЩ да прехвърли вината от провала си от собственото си овладяване на пандемията миналата година.

Все пак въпросът за уйгурите е най-спорният, тъй като Китай отрича твърденията, че е принуждавал етнически мюсюлмани да влизат в лагери, работни програми и инициативи за контрол на раждаемостта. Френската прокуратура стартира разследване дали Клауди Пиерло, собственик на Zara Inditex SA, Skechers и Uniqlo, са спечелили от експлоатацията на принудителен труд в Китай в производството на модни продукти.

Китайският президент даде ясен сигнал, като определи изказвания на Запада като чужда намеса, и заяви в реч по националния телевизионен канал по повод 100-годишнината на комунистическата партия, че Китай вече няма да слуша „свещени проповеди“. Китайският външен министър Уанг Йи повтори това в събота на форум в Пекин, в който обвини САЩ и техните съюзници, че имат същия „манталитет като от Студената война“.

„Днешният Китай вече не е същата държава отпреди 100 години“, каза Уанг по време на Световния форум за мир, организиран от Университета Цинхуа и Китайския народен институт по външни работи.

„Никой човек или сила не трябва да подценява решителността и способността на китайския народ да поддържа интересите на суверенитета, сигурността и развитието на страната“.

По време на дискусията на същия форум водещи европейски дипломати призоваха Китай да се вслуша в международните опасения. Каролайн Уилсън, посланикът на Обединеното кралство в Китай, заяви в неделя по време на събитието, че въпросите за правата на човека са „основополагащи“, а не инструменти в геополитическа игра.

Никола Шапуи, посланик на Европейския съюз, изрази "загриженост" от по-агресивния подход на Китай. „Ефективният мултилатерализъм предполага всички нации, големи и малки, да седят на една маса с еднакви права и най-важното да приемат партньорска проверка по толерантен и конструктивен начин“, каза Шапуи.