VW планира да пусне на пазара автономен микробус до 2025 г.

Микробусът ще бъде базиран на този от хипи ерата, изцяло електрически и ще предлага автономност от ниво 4

15:23 | 12 май 2021
Обновен: 15:32 | 12 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen планира да предложи високо автоматизирана версия на микробуса от хипи ерата, който ще бъде възроден като електрически, докато производителят на автомобили комерсиализира технология за самоуправление, партнирайки си със стартъпа Argo AI, предава Bloomberg.

VW подготвя ID.Buzz с автономност от ниво 4 - автомобилът да се самоуправлява при определени условия - да бъде готов за търговски транспорт на хора и стоки до 2025 г. Германският концерн тества технологията на Argo AI в шест американски локации и ще бъде разширена до тестова зона в Мюнхен тази година за допълнително усъвършенстване на системата.

Крайният фокус върху технологичното развитие ще панде върху гъсто населените градски райони, които представляват „висока сложност за технологията, но също така предлагат основата за интензивно използване на предложенията за мобилност“, посочи Кристиан Зенгер, ръководител на автономно шофиране в подразделението за микробуси на VW.

VW и конкурентът, също подкрепящ Argo, Ford Motor се опитват да настигнат лидерите в сферата на технология за самоуправление като Waymo, която се оказа изключително скъпа и предизвикателна за безопасно пускане на пазара. Cruise, звеното за автономно шофиране на General Motors, оттегли плановете си за внедряване на роботаксита през 2019 г. и тепърва предстои да пусне на пазара първия си подобен автомобил. Uber Technologies и Lyft постигнаха сделки през последните месеци за продажба на своите автономни подраздаления.

Дори технологията на Waymo бе обект на ограничения. Докато компанията започна да предлага разходки с микробуси без водачи в края на миналата година, услугата е ограничена до предградията в района на Финикс.

VW засили и усилията си в космическата надпревара, когато инвестира и се обедини с Argo, разширявайки алианса си с Ford през 2019 г. Най-големият европейски автомобилен концерн постави своето микробусно подразделение в основата на сътрудничеството, тъй като залага, че технологията за самоуправление може да бъде въведена за търговска употреба в определени зони по-бързо, отколкото при леките автомобили на обществени пътища.

„Ние сме лидерът в градското автономно шофиране“, коментира Брайън Салески, главен изпълнителен директор и съосновател на Argo. „Отиваме там, където е търсенето, където има страхотен бизнес, който трябва да се изгради“, посочи още той.

Усилията на VW за разработване на роботизирани автомобили датират от преди повече от десетилетие от тестове, организирани от Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната на САЩ или DARPA. Но разтегнатата корпоративна структура на индустриалния гигант, включваща над двайсет марки, допринесе за фрагментирано развитие, което позволи на по-бързите конкуренти да заемат водещата роля.

Ford заяви, че планира през следващата година да внедри роботаксита и подложки за доставка без шофьор в множество градове на САЩ. Миналата седмица Argo представи собствен лидар, който според компанията e способен да предостави видимост нощно време на пътя до 400 метра - с около 100 метра повече от сегашните модерни сензори. Стартъпът обмисля първично публично предлагане най-скоро тази година, казаха миналия месец запознати.