Най-големият притежател на акции в света: Банковият сектор е новият лидер във възвръщаемостта

Технологичните компании отстъпват от ролята си на основен дригател за генериране на възвръщаемост

13:58 | 22 април 2021
Обновен: 13:59 | 22 април 2021
Автор: Николета Рилска
Тронд Гранде, заместник изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management. Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg
Тронд Гранде, заместник изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management. Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Най-големият собственик на акции в света - Фондът на богатството на Норвегия в размер на 1,3 трилиона долара, заяви, че книжата на финансовите компании са изместили технологичните като основен източник на възвръщаемост, съобщава Bloomberg.

“Във времето, основно миналата година, технологичните и “зелените” акции” движеха възвръщаемостта", заяви Тронд Гранде, заместник-изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management. “Това, което виждаме през първото тримесечие, е малко различно”, като най-добрата възвръщаемост идва от финансовия и енергийния сектор, отбеляза той.

По отношение на финансите “трябва да разглеждаме това в контекста на повишаващите се лихви”, което означава, че банките ще могат да “кредитират на по-високи маржини”, коментира Гранде.

Финансовият сектор генерира 14,6-процентен дял от инвестициите на фонда. Публични данни показват, че фондът има най-голямо притежание в JPMorgan сред банките на стойност около 3,5 милиарда долара. Инвеститорът притежава активи за около 2,9 милиарда долара в Bank of America и за около 2,5 милиарда долара в UBS. Неговата експозиция към финансовия сектор стана причината през миналата година да претърпи загуби в размер на почти 12 милиарда долара.

Инфлацията

Ръстът на лихвените проценти стои зад силното представяне на финансовата индустрия на фона на спекулациите за ускоряване на инфлацията, които бяха насърчени отчасти от рекордните пакети стимули в САЩ и Европа.

В отговор на въпрос дали е притеснен относно инфлацията Гранде заяви, че тя е “призрак”. Според него „важният“ въпрос е степента, до която завръщащата се инфлация може да бъде „неочаквана и силна“ - в кой случай инвеститорите ще трябва да се примирят с „известна волатилност“.

“В дългосрочен план акциите са клас активи, които предоставят известна защита срещу инфлацията”, смята Гранде.

Възвръщаемостта от портфолиото с акции на фонда е 6,6% през миналата година. При облигациите тя се понижава с 3,2%, докато при недвижимите имоти има ръст от 1,4%. “Нарастващите цени на суровите материали и на петрола насърчиха ръстове при портфолиото с енергийни акции”, изтъкна Гранде.

Той обаче посочва, че сега е важно инвеститорите “да са подготвени за факта, че нещата могат да се променят и променят бързо”.

За да се подготви за бъдещето, фондът заяви, че иска да бъде световен лидер в устойчивото инвестиране. Това включва по-дълбото навлизане в сектора на възобновяемата енергия. След дебютна покупка по-рано тази година Гранде заяви, че не е възможно да се предвиди колко скоро ще бъдат инвестирани всички 14 милиарда долара, заделени за такива сделки.

“Тези активи обикновено се купуват на групи и не толкова често”, коментира той.