Олимпийските игри в Токио могат да бъдат отменени

Япония се бори с нарастващия брой на заразени

11:00 | 15 април 2021
Обновен: 11:49 | 15 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Високопоставен служител от управляващата партия в Япония посочи, че отмяната на Олимпийските игри в Токио е опция, тъй като страната се бори с нарастващи случаи на заразени само 100 дни преди началото на игрите, пише Bloomberg.

Тошихиро Никай, генерален секретар на Либерално-демократичната партия, заяви в интервю за телевизионния оператор TBS, че ако се вземе решение, че е невъзможно провеждането на Олимпийските игри, те ще трябва да бъдат отменени.

„Какъв би бил смисълът от Олимпийски игри, ако така заразата може да се разпространи още повече“.

Никай е ветеран политически посредник, чиято подкрепа за Йошихиде Суга беше от решаващо значение за това той да заеме поста на министър-председател миналата година.

По-рано в четвъртък Таро Коно, японският министър на административната реформа, сигнализира за възможността Олимпиадата да се проведе без зрители, съобщава Kyodo News. Япония засили мерките за превенция срещу вирусите в шест региона, включително Токио и Осака, където новите ежедневни случаи достигнаха рекордни нива този месец. Губернаторът казва, че случаите на нови вируси в Осака са достигнали над 1000 във вторник.

Тъй като Олимпийските игри в Токио през 2020 г. бяха отложени, когато избухна пандемията, Суга многократно е изразявал своята решителност да продължи напред със събитието, което трябва да започне на 23 юли, като отбелязва, че Олимпийските игри са възможност да се докаже, че човешката раса е победила вируса.