Надеждите на Путин за икономическо възстановяване могат да бъдат попарени

Пандемията намалява броя на имигрантите в Русия, принуждавайки компаниите да увеличат заплатите, за да привлекат местни кадри

12:21 | 10 февруари 2021
Обновен: 12:21 | 10 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Надеждите на руския президент Владимир Путин за бързо завръщане на икономиката към растежа вероятно ще бъдат помрачени от свиващата се работна сила, пише Bloomberg.

Работодателите, особено в строителния сектор, не успяват да открият достатъчно хора, за да запълнят работните места, тъй като коронавирусните ограничения свиха наполовина броя на имигрантите. Компаниите в страната се оказаха принудени да увеличат заплатите, за да привлекат местни служители.

Почти половината от строителните фирми, участвали в допитване от националния строителен съюз, посочват, че са увеличили възнагражденията на служителите си. MIC Group, базиран в Москва строител, е увеличил заплатите със средно 15%, което е помогнало на компанията да привлече повече служители, твърди Андрей Рябински, ръководител на борда на директорите.

“Беше достатъчно трудно да се открият квалифицирани служители преди пандемията, но сега е още по-сложно”, посочва той.

Компаниите в

Компаниите в Русия се борят да намерят достатъчно служители, докато икономиката се възстановява. Графика: Bloomberg 

Кремъл разчита на бързо възстановяване от пандемията на фона на намаляващите доходи на населението и повишаващите се потребителски цени. Въпреки успеха на своята ваксина Sputnik V Русия изостава в амбициите си да имунизира 60% от населението до средата на годината.

Страната вече премахна повечето от ограниченията за овладяване на коронавирусната пандемия, като скорошното рали в цените на петрола би трябвало да насърчи икономическото възстановяване през второто тримесечие, но темпът на растеж може да бъде ограничен без необходимата работна сила. Свиващата се работна сила може да изтрие около 25 базисни пункта от потенциалния растеж всяка година през следващото десетилетие, изчисляват от Bloomberg Economics.

Русия обикновено разчита на служители от други части на бившия Съветски съюз, които да ѝ помогнат да посрещне увеличеното търсене, когато икономиката се възстанови, но повечето граници останаха затворени почти през цялата година.

Смъртността в

Смъртността в Русия през 2020 г. беше най-високата от 15 години насам. Графика: Bloomberg 

Служителите мигранти обикновено представляват около 7-процентен дял от работната сила в Русия и допринасят с около 6% от брутния вътрешен продукт според Евгений Винокуров, главен икономист на Eurasian Development Bank.

“На строителните площадки все още се забелязва недостиг на служители, въпреки факта, че увеличиха заплатите”, посочва Антон Глушков, президент на Nostroi - националният стоителен съюз. “Това ще се отрази в увеличаване на цените на строителството”, добавя той.

Свиващата се работна сила на Русия понесе удар от пандемията, като страната има третата най-висока смъртност от Covid-19 в света за миналата година. Населението ѝ се сви с почти 700 хиляди души през 2020 г. - най-големият годишен спад от 15 години насам.

Други хора вероятно ще предпочетат да не се завръщат незабавно на пазара на труда заради увеличените здравни рискове, смята София Донец, главен икономист на Renaissance Capital в Москва.

Масовите ваксинации и отварянето на граници може да помогне за преодолявае на проблема, но нито едно от двете не се очаква в идните месеци. Междувременно жителите на много страни в Централна Азия, които са най-големият източник на служители мигранти в Русия, все още нямат достъп до ваксина.

„Един от основните резултати от пандемията за руския пазар на труда ще бъде продължаващият спад в предлагането, който ще задържа натиска върху заплатите“, посочва Донец.