Руската икономика отчита най-големия си спад от 11 години

Брутният вътрешен продукт се свива с 3,1% през миналата година, което е най-големият спад от 2009 г. насам

15:07 | 2 февруари 2021
Обновен: 15:07 | 2 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия претърпява по-малък спад от повечето големи икономики през 2020 г., след като правителството реши да не възобновява локдауните през втората половина на годината, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Руската федерация се е свива с 3,1% през миналата година, което е най-големият спад от 2009 г. насам, съобщи в понеделник руската Федерална статистическа служба. Свиването е по-малко от очакваното от икономистите, които прогнозираха спад от 3,7% в проучване на Bloomberg. Руското министерството на икономиката пък прогнозира спад от 3,9%.

Очаква се икономиката да нарасне тази година, според друго проучване на Bloomberg, но икономистите предупреждават, че това може да бъде компрометирано от по-бавното от планираното започване на ваксинационна кампания срещу Covid-19.

Повечето от икономическите трудности дойдоха през първата половина на 2020 г., когато правителството наложи строг локдаун и глобалното търсене на петрол се сви поради ограниченията за пътуване. По-късно през годината повечето сектори на икономиката бяха оставени да функционират, дори когато случаите на Covid-19 се увеличиха. Страната е напът да отбележи годината си с най-много смъртни случаи от повече от десетилетие.

„Руската икономика изглежда устойчива, но БВП не покрива изцяло разходите за пандемията. Дългата и брутална втора вълна взе много човешки жертви“, коментира Скот Джонсън от Bloomberg Economics.

Русия

Руската икономика претърпява най-тежкото си свиване от повече от десетилетие. Графика: Bloomberg

Свиването на руската икономика през 2020 г. е около половината спрямо това в еврозоната, която се очаква да отчете спад от около 7,3%. Статистическата служба преразгледа икономическия растеж за 2019 г. и 2018 г. в края на декември, цитирайки актуализирани данни за тези периоди и все още предстои да публикува данни за четвъртото тримесечие на миналата година.

Цената на петрола, който основна част от износа на Русия, се повишава с повече от 40% от началото на ноември и се очаква икономиката да нарасне с около 3% през 2021 г.

Русия се стреми да ваксинира поне 60% от населението си до средата на годината с ваксината Sputnik V. Досега 320 000 души в столицата са се подложили на имунизация.

„Темпът на ваксинациите може да бъде един от най-важните двигатели за възобновяване на икономическата активност“, пише Артем Заигрин, икономист в Sova Capital в Москва.