Пазарите днес: Среброто е новият GameSpot, а биткойн застива

Среброто поскъпва с 16% през последните три дни

19:11 | 1 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Биткойн бързо се върна в диапазона от последните няколко седмици между около 30 000 и 36 000 долара след краткотраен скок на цените си в петък, когато Илон Мъск добави “#Bitcoin” към своя профил в Twitter.

„Колкото по-дълго оставаме на сегашното ниво, толкова по-силна е базата за нов отскок“, написа Мат Блом, ръководител продажби на борсовата компания EQUOS, рано в понеделник. Цените на биткойните завършиха януари с ръст от 14% от началото на годината, пише Coindesk.

По време на аудио чат късно в неделя в приложението Clubhouse Мъск каза, че е „поддръжник“ на биткойн и че токена е „на ръба да получи широко приемане от хората с конвенционални финанси“.

Новината за предложената от Индия забрана за криптовалути изнерви някои биткойн инвеститори, съобщи Танзел Айхтар за CoinDesk в събота. Междувременно в края на миналата седмица китайските трейдъри вече спекулираха кои криптовалути може да са следващите, получили голям ценови тласък.

Цените на цифровия токен XRP са се утроили през последните пет дни. Те спаднаха с 67% през декември, когато американските регулатори на ценни книжа повдигнаха обвинения срещу Ripple Labs, използваща XRP в своята платежна мрежа.

На традиционните пазари в понеделник акциите поскъпват в Европа и Азия, но най-добре се представя среброто, което поскъпва с 16% през последните три дни до около 30 долара за унция на фона на манията на дребните инвеститори в Reddit. Златото поскъпва 0,9% до 1860 долара за тройунция.

Пазарни движения

Все по-голям брой анализатори на криптовалути напоследък наблюдават рязко свиване в съотношение на пазара на биткойни, известно като „Премия в сивата скала“.

Тази премия представлява разликата в пазарните цени за биткойн и цената, предполагана от Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), едно от най-популярните средства за инвестиране в криптовалута чрез фондовия пазар.

Това, което привлича вниманието сега, е, че през миналата седмица премията е спаднала до 3,5%, в сравнение с 40% в края на миналата година. Когато премията е повишена, се разглежда като знак за това колко са нетърпеливи търговците на дребно да залагат на цената на биткойн.

„Спадът на тази премия е допълнително доказателство за вътрешния стрес на пазарите на биткойн“, смята Грег Циполаро, ръководител на научните изследвания за NYDIG, инвестиционна компания за цифрови активи.

Той отбеляза, че разликата и между спот цените за биткойн и фючърсните договори, търгувани на базираната в Чикаго CME също се е компресирала - вероятно още един признак, че търговците поемат по-малък пазарен риск в условията на засилена волатилност.

Ралито, предизвикано от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, добавяйки "#bitcoin" към профила си в Twitter, бързо се разпадна, но Су Чжу, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания за криптовалути Three Arrows Capital, казва, че "в дългосрочен план е много бичи настоен".

„Ходът на Илон е важен момент за криптосвета, тъй като най-богатият човек в света и ръководител на най-успешните компании в света сега вярва в биткойн“, каза Жу пред CoinDesk.

Денис Винокупов, ръководител на изследователската дейност в лондонския брокер Bequant, също е оптимист, позовавайки се на растежа в базирани на блокчейн системи за търговия и кредитиране с децентрализирани финанси (DeFi).

„Потокът към борсово търгувани продукти остава силен“, каза Винокуров пред CoinDesk.