ООН: Арестите на Гон са "надзаконово възпрепятстване" на правото на справедлив процес

Работната група към Съвета на ООН се произнесе в доклад, според който японската прокуратура е нарушила универсалните човешки права на Карлос Гон

16:18 | 23 ноември 2020
Обновен: 18:06 | 23 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
ООН: Арестите на Гон са "надзаконово възпрепятстване" на правото на справедлив процес

Задържането на Карлос Гон в продължение на почти 130 дни в японски затвор не е било нито необходимо, нито разумно и е ярко нарушение на универсалните човешки права на бившия председател на Nissan. До това заключение стигна панел на ООН, отправяйки остра критика към прокуратурата в Токио, която водеше обвинението по делото срещу него, предава Bloomberg.

Решението за четвъртия пореден арест на Гон, взето с цел да се удължи задържането му под стража, е "по същество несправедливо", гласи доклад на Работната група относно произволно задържане към Съвета на ООН по правата на човека, публикуван на уебсайта й. Работната група заяви, че ще предаде заключенията си по случая до прекия докладчик на ООН по въпросите, свързани с изтезанията, жестокото и друго нечовешко или унизително отношение.

„Повторният арест на Гон е в разрез с правото за безпристрастен съдбен процес и единствената му цел е била да гарантира, че той ще остане под стража“, заяви Работната група, като посочи, че Гон поне два пъти е бил арестуван за едно и също предполагаемо престъпление, като единствената разлика е била във времевата рамка. „Този ​​повтарящ се модел на задържане е надзаконно възпрепятстване на справедливия съдебен процес и няма законово основание съгласно международното право“.

Гон и бившият директор на Nissan Грег Кели бяха арестувани в Токио на 19 ноември 2018 г. и обвинени в подценяване на пенсионните обезщетения на бившия председател на автомобилния концерн. И двамата отрекоха наличие на неправомерни действия. По-късно бяха повдигнати допълнителни обвинения, съгласно които Гон неправилно е използвал за лични нужди активите на компанията, което той също отрече.

В края на декември Гон направи смело бягство от Япония до Ливан, като се скри в голяма кутия на борда на частен самолет. Бягството, както се аргументира по-късно Гон в Бейрут, е било единственият начин той да избегне изфабрикувани обвинения за финансови престъпления, които той смята, че са дело на бившите му колеги от Nissan. Неговият арест и отстраняване като председател на Nissan, Renault и Mitsubishi разклати основите на създадения от него алианс и предизвика управленчески и оперативни сътресения в автомобилния гигант.

Въпреки че е малко вероятно Гон някога да бъде изправен пред съд или да бъде задържан в Япония, докладът може да окаже ефект върху няколко текущи съдебни производства, свързани с бившия председател. Най-непосредствено въздействие може да бъде оказано върху предстоящата екстрадиция от САЩ на бившата "зелена барета" Майкъл Тейлър и неговия син Питър, които са издирвани от японските прокурори за ролята им в бягството на Гон.

Въпреки че японските прокурори обикновено печелят 99% от делата си, най-вече чрез самопризнания, получени по време на задържането, Япония настоява, че има ефективна правна система, която не потъпква правата на човека, отхвърляйки обвиненията, че упражнява „правосъдие за заложници“. През 2019 г. френският президент Еманюел Макрон каза директно на тогавашния японски премиер Шиндзо Абе, че задържането на Гон е „твърде дълго и твърде тежко“.

„Приветстваме смелото заключение на независим и уважаван орган, който безспорно установи, че задържането на Гон е произволно; отказано му е правото на безпристрастно правосъдие; и отношението към него е било несправедливо и унизително", посочиха в заявление адвокатите на Гон Франсоа Зимерай и Джесика Финел.

Японското правителство определи заключението на работната група като „напълно неприемливо“ и поясни, че не е обвързващо. Панелът е сгрешил, заявявайки, че Гон е бил арестуван и задържан четири пъти подред, без да бъде изправен пред съдия и че „предоставянето на възможности“ да оспори ареста си пред съдия е било забавено, гласи изявление на японското правителство.

„Следователно Япония дълбоко съжалява, че работната група е продължила да разглежда случая и да се произнася въз основа на ограничена информация и предубедени твърдения от източника, а не въз основа на точното разбиране на японската система за наказателно правосъдие“, се посочва още в правителственото изявление

Представител на Nissan отказа коментар.

Групата на ООН също така изказа становище, че начинът, по който е бил извършен четвъртия му арест - заобиколен от папараци и окован с белезници, сам по по себе си е потъпкал правото му на справедлив процес, тъй като по тозин начин той е бил заклеймен опасен престъпник. В заключение работната група заяви, че Гон редовно е бил обект на ежедневен петчасов разпит, докато разговорите с адвокатите му са били поверителни и ограничени до 30 минути, отказвайки му правото на равна защита.

Панелът на ООН заяви, че заключенията му относно задържането на Гон не са коментар за бягството му от Япония и „не трябва да бъдат тълкувани като оправдание“.

Работната група е същата, която преди време излезе със становище, че правата на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж са били нарушени по време на седемгодишния му престой в посолството на Еквадор в Лондон поради опасността от произволен арест.

Гон все още има заведено дело срещу Nissan за 15 милиона евро (18 милиона долара) като част от по-голямо нидерландско производство за неправомерното му уволнение. Nissan е завел контра иск в Япония за 10 милиарда йени (96 милиона щатски долара), сългасно който автомобилният концерн настоява за обезщетения поради нанесени парични щети върху компанията от страна на Гон „в резултат на години на неправомерно поведение и измамна дейност“.

Това, което може да промени двата иска, е смелото решение на ООН да настоява за независимо разследване на обстоятелствата по задържането на Гон и да препоръча правото му да предяви иск за обезщетение.

„Като се вземат предвид всички обстоятелства по случая, подходящото средство за защита би било да се предостави на Гон изпълнимо право на обезщетение и други репарации, в съответствие с международното право“, коментират от работната група.