Huawei официално постави под въпрос законността на 5G забраните в Полша и Румъния

В официално писмо до ЕК китайският телекомуникационен гигант заявява, че новото законодателство на Варшава и Букурещ е в разрез с европейското право

15:05 | 2 ноември 2020
Обновен: 15:13 | 2 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският телекомуникационен гигант Huawei e заявил пред водещите европейски законодателни институции, че Варшава и Букурещ рискуват да нарушат законодателството на ЕС с въвеждането на нови вътрешни правила за 5G сигурност, увеличавайки шанса за потенциални съдебни битки в сферата на телекомуникациите, предава Politico.

В писмо, изпратено до еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер на 11 септември, китайската компания заявява, че предложените правила за 5G сигурност в Полша и Румъния „се основават на няколко нарушения на европейското право." (бел. ред. и двете централноевропейски страни през последната година възприеха изключително строг закондателен подход, насочен към китайските технологии). 

В допълнение Huawei поставя и под прицел двустранните "съвместни декларации", които Варшава и Букурещ подписаха с администрацията на САЩ.

Всяко правно оспорване на националното законодателство за 5G сигурността в Европа би подложило на тест зараждащия се в Европа „технологичен суверенитет“ - идеята, че Старият континент трябва да бъде автономен в дигиталния сектор и да не разчита на чужди компании или правителства. 

В поредица от законодателни инициативи законодателите на ЕС вървят по "тънък лед", балансирайки намаляването на зависимостта на Европа от чуждестранни играчи като Huawei и американските доставчици на облачни услуги, като същевременно избягват налагането на дискриминационни забрани върху чуждестранни компании, които биха нарушили политиките на ЕС и оронили позицията на блока на международния отворен пазар.

В писмото си, получено от Politico чрез искане за достъп до документи, Huawei твърди, че Полша и Румъния се стремят да "изключат доставчиците въз основа на пристрастни и неясни критерии, насочени към определени доставчици на 5G поради техния географски произход."

„Huawei възразява срещу тези законодателни предложения, които противоречат на основните принципи на ЕС“, пишат от китайската компания.

Полша и Румъния, които са в процес на приемане на нови правила за 5G сигурност, биха нарушили договорите на ЕС и принципите на правна сигурност и предвидимост, твърдят от Huawei. Варшава и Букурещ също така лишават компанията от правото да обжалва решения и паралелно манипулират търговете за честота в разрез на правилата на ЕС за телекомуникациите, гласи още съобщението.

Европейската комисия координира прилагането на новите правила за 5G сигурност в целия блок. Въпреки че няма правомощия да спира държавите да предприемат мерки по отношение на вътрешната им национална сигурност, Комисията може да се намеси, ако правителствата наложат телекомуникационни закони, които биха нарушили общоприетите европейските правила.

„Правно обосновано“

Преди време Huawei се опита да оспори решенията на американските регулатори, които блокираха компанията от навлизане на американския пазар, но досега тези опити не пожънаха успех в американските съдилища.

В Европа китайската компанията има далеч по-меко отношение с националните правителства, надявайки се, че по този начин ще отблъсне строгите забрани, но през последните месеци се наблюдава нарастване на пазарните ограничения.

Правителствата на Франция, Дания, Нидерландия, Белгия предприеха стъпки за намаляване на присъствието на Huawei в изграждането на 5G мрежите. Швеция дори наложи пълна забрана върху телекомуникационния гигант за изграждане на по-голямата част от мрежовата й инфраструктура.

Действията на страните членки следват общоевропейския процес за укрепване на 5G сигурността с препоръчани мерки в „инструментариума“ на ЕС, договорени в началото на 2020 г.

Въпреки че Huawei е изградила правен аргумент срещу прекомерни мерки, Комисията отхвърли опасенията, че мерките са в нарушение на законодателството на ЕС.

„ЕС възприе обективен и базиран на риска подход към 5G киберсигурността“, заяви говорител на Европейската комисия и добави, че страните от ЕС са поели ангажимент за „обективни и базирани на риска решения“ и „пропорционални мерки, които са законосъобразни“.

Планът на ЕС позволява на страните да налагат правила чрез европейското законодателство в областта на телекомуникациите, закона на ЕС за инфраструктурата на киберсигурността и схемите за сертифициране на киберсигурността, уточни говорителят на Комисията.

"Тези мерки са недискриминационни в смисъл, че не са насочени към конкретен доставчик или държава", поясни говорителят.

Европейските държави са обосновали голяма част от новите мерки за 5G сигурност на идеята да изтласкат "високорисковите доставчици". Но нито една страна члена не назовава тези доставчици директно. Европа избягва да конкретизира Huawei и неговия по-малък китайски конкурент ZTE като обекти на своето законодателство и към този момент Китай не е бил публично споменат в публични изказвания - до голяма степен поради опасения относно правните последици.

И все пак „страните членки имат право да решат дали да изключат компаниите от техните пазари от съображения за национална сигурност“, коментира още говорителят на ЕК.

Двустранни споразумения на САЩ са под прицела на Huawei

Китайската фирма в своето писмо е взела под прицел и двустранните сделки, подписани между европейските столици и Държавния департамент на САЩ, за който прекъсването на връзките между американските съюзници и Китай е от стратегически приоритет. Huawei заяви, че чрез подписването и съобразяването със споразуменията Полша и Румъния "предпочитат приоритетите на националната сигурност на САЩ пред политиките на ЕС".  

Тези споразумения, наречени „съвместни декларации“ или „меморандуми за разбирателство“, по същество са политически обещания за изтласкване на доставчици, които са обект на чуждестранно влияние, непрозрачна собственост и са се сблъсквали с обвинения за кражба на интелектуална собственост в миналото.

САЩ се

САЩ се сприятеляват с Източна Европа, подписвайки двустранни декларации, целящи блокиране навлизането на Huawei на телекомуникационните им пазари. Карта: Politico

Вашингтон вече е подписал подобни сделки с Румъния, Полша, Естония, Латвия, Чехия и Словения. В последния си дипломатически натиск този месец САЩ сключиха такива споразумения със Словакия, Кипър, България, Северна Македония и Косово.

Нито една от сделките не споменава Huawei изрично, но държавният секретар на САЩ Майк Помпео беше категоричен по време на пътуванията си кого точно се има предвид.