Инвеститорите изтеглят най-голямото количество капитал от ETF-ите от май 2019 г.

Според някои това означава, че непобедимостта на технологичните акции започва да избледнява

23:05 | 29 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Независимо дали става въпрос за изборна тревога, опасения от вируса или страховете от наличието на пазарен балон, непобедимият ореол около американските технологични акции тази година най-накрая избледнява.

Инвеститорите са на път да изтеглят най-много пари от борсово търгуваните фондове от май миналата година насам, показват данни, събрани от Bloomberg. До момента през октомври се забелязва отлив на над 1,5 млрд. долара.

Техническите имена бяха сред най-тежко засегнатите в сряда, когато индексът S&P 500 отчете най-големия си спад от юни на фона на нарастващите опасения, че възраждащият се коронавирус ще провали икономическия възстановяване.

„Този сектор се отличава от останалата част от икономиката, защото печалбите му продължават да нарастват“, каза Тим Кортни, главен инвестиционен директор на Exencial Wealth Advisors. По думите му това разбиране ще бъде подложено на тест, ако потребителските разходи не се възстановят до предпандемичните си нива скоро.

Докато S&P 500 спадна с 3,5%, за да затвори най-ниското си ниво от пет седмици насам в сряда, технологичните акции в индекса поевтиняха с 4,3% като цяло. На този фон QQQ Trust Series 1 ETF (QQQ) на Invesco отчете отлив на капитал от 434 милиона долара.

ETF-ите се

ETF-ите се подготвят за най-големия отлив на капитали от 17 месеца. Снимка: Bloomberg

Разбира се, дълбочината и скоростта на парите в този ъгъл на пазара означават, че отливите от технологични ETF-и могат да се обърнат през последните два търговски дни на месеца. Настроенията около сектора могат да се променят бързо, а активността на опциите процъфтява. По-специално QQQ напоследък наблюдава огромни потоци в двете посоки.

Ключът към обрат могат да бъдат печалбите на Apple Inc., Amazon.com Inc., Facebook и Alphabet, които ще представят своите отчети след приключването на сесията в четвъртък. Дори солидните резултати може да не са достатъчни, за да обърнат хода - печалбата на Microsoft Corp. за третото тримесечие надвиши очакванията във вторник, но акциите на компанията поевтиняха с почти 5% през следващата сесия.

„Това е временно затруднение за технологиите“, каза Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance. По думите му, след като изборите преминат, лихвените проценти намерят новите си нива и стимулите се върнат на масата, пазарът ще намери своите основи и старите тенденции ще продължат с нова сила.