S&P 500 се насочва към най-слабото си представяне от почти два месеца

Акциите в САЩ и Европа поевтиняват рязко тази седмица на фона на възраждането на пандемията

19:31 | 28 октомври 2020
Обновен: 19:33 | 28 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите поевтиняват в САЩ и Европа на фона на нарастващия брой на новозаразени с коронавирус и по-строгите мерки, които увеличават опасенията относно икономическия удар от пандемията, съобщава Bloomberg.

Индексът S&P 500 се понижава с около 3% малко след 19 часа българско време в сряда, като се насочва към най-големия си спад от седем седмици насам на фона на ръста на хоспитализирани с Covid-19. Акциите на енергийните компании поевтиняват след спада в цените на петрола, като технологичните компании също се нареждат сред най-слабо представящите се.

Акциите на

Акциите на над 90-процентен дял от компаниите в S&P 500 поевтиняват в сряда. Графика: Bloomberg 

В Европа индексът Stoxx 600 се понижи до 5-месечно дъно, отслабвайки с 3%, след като германският канцлер Ангела Меркел постигна споразумение за едномесечна частична блокада в страната за овладяване на разпространението на коронавируса. Автомобилните производители и финансовите компании са сред най-големите губещи на европейските борси днес.

Акциите в САЩ и Европа поевтиняват рязко тази седмица на фона на възраждането на пандемията и неуспеха на американските законодатели да договорят нов пакет от стимули. Анализатори също така предупреждават за увеличена волатилност преди президентските избори в САЩ на 3 ноември и след тях, като някои посочват, че е възможен оспорван изход.

“Както виждате случаите се увеличават и намаляват активността в страната, което директно се пренася като влияние върху растежа на брутния вътрешен продукт”, заяви Фил Тоус от Toews Corp. “Липсата на фискални стимули значи, че хората, които бяха безработни и бяха способни да продължават да харчат, вече няма да могат да правят това”, добавя той.

Цените на петрола също се понижават на фона на очакванията, че мерките срещу коронавируса ще ограничат търсенето.