Меркел и Макрон подписаха споразумение за прием на бежанци от лагера "Мория"

400 непълнолетни мигранти ще бъдат разпределени в няколко държави в ЕС

19:15 | 10 септември 2020
Обновен: 19:41 | 10 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон подписаха споразумение за приемане на бежанци от опожарения лагер „Мория“ на гръцкия остров Лесбос, предава Die Zeit, позовавайки се на информационна агенция AFP.

Съгласно разпоредбата групата от 400 непълнолетни лица без придружител трябва да бъде разпределена в няколко държави от ЕС. Децата и младежите бяха отведени в Солун в четвъртък вечер.

Според информация от агенцията се водят преговори с други държави за участие в акцията. Целевият брой от 400 е само приблизителен и може да се промени в хода на разговорите за съвместната инициатива.

Гърция не иска да поема допълнителен брой хора. Правителството в Атина се опасява от по-нататъшни актове на саботаж в други бежански лагери.

По-рано Макрон заяви, че Франция планира предложение заедно с Германия да приеме бежанци след пожара в „Мория“. Други европейски партньори също трябва да бъдат привлечени на тяхна страна: "Трябва да покажем солидарност с Гърция", каза той в четвъртък по време на изява на френския средиземноморски остров Корсика. Сега според него е моментът за „добър отговор на солидарност“ към Гърция.

В сряда вечерта в бежанския лагер „Мория“ възникнаха няколко пожара. „Пожарите са подпалени от хора, подали молба за убежище в отговор на карантината, наложена заради коронавируса“, ​​заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. "Ще им кажем ясно, че няма да напуснат острова заради пожара“, поясни той. Заради пожарите бездомни са останали хиляди хора.

Заместник-министърът на миграцията Георгиос Кумуцакос потвърди тази твърда позиция и отхвърли възможността възрастни мигранти също да имат право да напускат острова. По новинарския канал Skai той каза: "Ако смятате, че можете да пътувате до вътрешността на страната, а след това до Германия – забравете това".

Хуманитарното положение на бежанците на Лесбос е несигурно. Както AFP съобщава, там има хиляди хора без храна и са сами. Отчаяни семейства, често с малки деца, се скитат из острова дори след втора нощ на открито. „Останахме без храна, вода и лекарства“, цитира агенцията жена на име Фатма от Сирия, пребивавала на „Мория“ с двегодишното си дете.

Гръцкото правителство изпрати два кораба от флота, за да настанят хората, подготвен е и ферибот с място за още стотици. Съображенията за временно поставяне на нови палатки на Лесбос за потърпевшите срещнаха съпротива от страна на населението и местните власти.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу обяви, че проблемите трябва да се решават без "забавяне, игра на „Черен Петър“, вой и викове". Според нея Европа не трябва да игнорира проблема, тъй като казусът с бежанците е преди всичко европейски проблем.