Световната организация по туризъм сигнализира за твърде сурови мерки в сектора

Мерките около пандемията са причинили загуби от 320 млрд. долара през първите 5 месеца на 2020 г.

20:37 | 18 август 2020
Обновен: 20:57 | 18 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Световна организация по туризъм към ООН (UNWTO) предупреди, че мерките с оглед на новите ограничения за туризма в условията пандемия са твърде сурови. Правителствата също носят отговорност за икономиката и доходите на хората, пише генералният директор на UNWTO Зураб Пололикашвили в съобщение на специализираната агенция на ООН, предава Die Zeit.

Ограниченията за пътуване на фона на коронакризата са причинили загуби от 320 милиарда щатски долара (около 270 милиарда евро) по целия свят само в периода между януари и май. В Европа предимно Испания е засегната от спада в туризма. Страхът от заразяване с коронавируса и задължителната карантина доведоха индустрията до ръба на разрухата.

Агенцията на ООН подчерта, че отварянето на границите за туризъм ще донесе голямо облекчение за милионите хора, които са зависими от този бранш.

"В тези несигурни времена хората по света се нуждаят от силни, ясни и унифицирани послания, не от политически решения, които пренебрегват факта, че всички заедно можем да се справим с предизвикателството", предупреди ръководителят на организацията по туризъм. По думиту му безопасен туризъм е възможен, ако се спазват всички предпазни мерки.