JPMorgan: Има риск от слаба корекция на фондовите борси

Според експерти на банката голямо понижение на цените на акциите е малко вероятно

09:52 | 3 август 2020
Обновен: 10:27 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Има риск от слаба корекция на фондовите пазари в следващите няколко седмици, ако икономическите данни не отговорят на очакванията, смятат експерти на JPMorgan, цитирани от Bloomberg.

Значителен шок на фондовите борси е малко вероятен, имайки се предвид увеличаващото се търсене и очакванията за допълнителна фискална подкрепа от Конгреса, които ще продължат да поддържат икономиката, смятат стратези на банката. Въпреки това има умерени рискове, ако данните за пазара на труда и  за продажбите на дребно не отговорят на очакванията в началото на месеца, предупреждават те. 

“Някои опасения са оправдани, имайки се предвид макроикономическият фон, но той не е достатъчно влошен, за да оправдае мечи настроения или отбранителна инвестиционна стратегия”, смятат експертите. “Пресечната точка на свиването на растежа в САЩ и изтичащата подкрепа за доходите представлява риск от корекция през август, но понижението на цените на акциите трябва да бъде ограничено”, добавят те. 

Индексът S&P

Индексът S&P 500 се повиши с над 40% спрямо достигнатото дъно през март. Графика: Bloomberg 

Индексът S&P 500 нарасна с 46% спрямо достигнатото рекордно ниско ниво през март след подкрепата от фискалните и парични стимули, които бяха насочени за преодоляване на икономическия шок от Covid-19. 

На фона на повишаването на индекса някои пазарни наблюдатели предупредиха, че са възможни нови понижения, а инвеститорите започнаха да продават акции.