Deutsche Bank планира изтегляне от въглищната индустрия до 2025 г.

Банката засилва натиска върху компаниите с бизнес модел с отрицателно въздействие върху климата

21:19 | 27 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Deutsche Bank обещава да намали финансирането за проекти във въгледобивната, петролната и газовата промишленост. Този понеделник институцията пусна разширени насоки за бизнеса с индустрията на изкопаемите горива, пише Der Spiegel.

Становището на банката отразява нейното намерение да прекрати всички ангажименти за добив на въглища до 2025 г. Финансираните от нея компании, които изгарят въглища в голям мащаб, ще преразгледат плановете си за трансформация към щадящо климата производство на електричество. Банката възнамерява напълно да изключи финансирането на определени проекти в петролния и газовия сектор.

„Насоките залагат амбициозни цели и същевременно целят запазване на дългогодишните клиенти“, заяви изпълнителният директор Кристиан Севинг. Всичко това по думите му допринася в подкрепа на целта на ЕС да бъде въглеродно неутрален до 2050 г.

Природозащитниците, от друга страна, разкритикува новите насоки с мотива, че обширни. Концерните с бизнес модели  с отрицателно въздействие върху климата като RWE или ExxonMobil могат да бъдат клиенти на Deutsche Bank и при по-строги изисквания, включително и други големи финансови институции или инвеститори, смятат критиците.

Кой финансира глобалния енергиен преход?

От известно време някои финансови групи оказват натиск върху компаниите да трансформират бизнес моделите в по-благоприятни за климата. Това не се случва толкова от гледна точка на алтруизма, а преди всичко от отношение към собствените им печалби.

От една страна, финансовите институции се страхуват от по-нататъшна дестабилизация на световната икономика и бизнеса си заради климатичните изменения. От друга страна, те се надяват на печалба, като финансират глобален енергиен преход.

Deutsche Bank вече не иска да приема нови клиенти, при които въгледобивът представлява повече от половината от продажбите им. Тя обмисля да прекрати съществуващите бизнес отношения с такива компании до 2025 г.

Същевременно банката не желае автоматично да изключи производителите на електроенергия, чиито дял на производството въглища надминава 50% от енергийното производство или капацитета на електроцентралата, а вместо това планират да проследят как въпросните компании искат да осъществят енергийния преход.