Тревогите за загуба на работно място са реален риск за възстановяването

Несигурността кара хората да ограничават несъществените разходи и да спестяват повече

11:36 | 13 юли 2020
Обновен: 11:36 | 13 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Коронавирусната пандемия тласна света към финансова несигурност, заплашваща ударената от глобалната рецесия икономика, ако потребителите започнат да спестяват повече, отколкото харчат, пише Bloomberg. 

Изследване на YouGov, проведено в 26 страни, показва, че потребителите във всички тях са разтревожени за работните си места и доходите си. Също така те са предпазливи относно харченето или инвестирането на средствата, които имат. 

Изследването предполага, че на фона на признаците на възстановяване на някои активности ще отнеме време хората да се върнат отново в магазините, на летищата или в ресторантите. 

Разпределение на

Тревогата по отношение на работното място е основна за повечето от допитаните, като над 30% от тях посочват, че се чувстват по-несигурни в това отношение, отколкото преди месец, докато половината от респондентите твърдят, че все още свиват разходите, които могат да бъдат отложени. 

Опасенията за работните места следват трудно второ тримесечие за заетостта, като Международната организация на труда изчислява, че щетите от мерките срещу коронакризата са еквивалентни на загубата на 400 милиона работни места на пълно работно време. 

Притесненията на респондентите остават, дори след значителното разхлабване на мерките, става ясно от данни на YouGov. В САЩ, където се отчитат нови ръстове на заразени с коронавирус, 23% от респондентите посочват, че са притеснени за работното си място, като преди две седмици техният дял беше 18%. 

Тези тревоги се пренасят и по отношение на парите. На въпрос какво биха направили при неочаквано постъпление на финансови средства, еквивалентно на една месечна заплата, анкетираните твърдят, че е по-вероятно да ги спестят. При американците делът на тези хора е 37% срещу 13%, които биха похарчили средствата. Във Великобритания разликата е дори по-голяма - 58 срещу 13 процента. Ситуацията е подобна и в света като цяло, като над 40% от респондентите биха предпочели да спестяват и в Австралия, Индия, Франция, Индонезия, Норвегия и Канада. 

Промяна на

На фона на страха от загубата на работно място или удар върху доходите хората избират да свиват разходите си, вместо да харчат. 

Според изследването делът на хората, активно намаляващи несъществените си разходи, е много по-висок от дела на тези, разчитащи на спестявания, за да покрият бъдещи разходи. Средният дял на ограничаващите разходите си в проценти за всички страни все още е над 50.