Джейми Оливър отваря ресторанти в чужбина след краха на бизнеса си във Великобритания

Първите нови ресторанти ще отворят врати в Бали и Банкок

18:03 | 19 ноември 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

21 нови ресторанта с марката Jamie Oliver ще бъдат отворени до края на 2020 г. в чужбина благодарение на франчайз. Това са заявили от Jamie Oliver Group, съобщава BBC.

Поне два от тези ресторанта ще бъдат под нова марка - Jamie Oliver Kitchen.

През май бизнесът във Великобритания на известния готвач Джейми Оливър премина под административно управление, което е форма на защита от кредитори при фалит, като около 1000 души загубиха работата си.

И въпреки че бизнесът му на Острова се разпадна, то този в чужбина успя да оцелее.

Сега новите ресторанти Jamie Oliver Kitchen се очаква да отворят врати в Бали и Банкок до края на ноември и ще бъдат управлявани от франчайз компанията HPL. Заведенията ще използват същите помещения, които до преди това са използвани от италианските ресторанти от веригата на Джейми Оливър.

Още деветнадесет ресторанта ще отворят в чужбина догодина под различни марки, включително Jamie's Italian, Jamie Oliver's Pizzeria, Jamie's Deli and Jamie Oliver's Diner. От компанията обаче не посочват къде ще бъдат разположени те.

През септември стана ясно, че Оливър е платил сам на себе си дивидент в размер на 5,2 млн. паунда за 2018 г., но той също така е излял милиони от собствените си пари в подкрепа на ресторантите.

Печалбата на Jamie Oliver Group, която включва медийния бизнес на готвача, както и неговите ресторантьорски интереси, рязко спадна през тази година.