Прогонва ли политиката на Тръмп някои чуждестранни студенти от САЩ?

Поскъпването на щатската валута също вероятно оказва негативен ефект

15:50 | 19 ноември 2019
Снимка: Michael Okoniewski/Bloomberg
Снимка: Michael Okoniewski/Bloomberg

Броят на новите чуждестранни студенти в американските университети се понижи за четвърта поредна академична година през 2018-2019 г. Но спадът не е драстичен (броят на новоприетите студенти е с 0.9% по-малък спрямо предходната година), пише в свой коментар за Bloomberg Джъстин Фокс.

Данните публикувани в началото на седмицата от Института за международно образование хвърлиха малко повече светлина по въпроса дали политиката и реториката на американския президент Доналд Тръмп застрашават това, което е жизнено важен фактор за много американски университети, както и дългосрочен тласък на търговския баланс (парите, които харчат чуждестранните студенти в щатите се отчитат като износ на образователни услуги), основен източник на таланти и генератор за постигане на външнополитическите цели на страната. Но данните не дават точен отговор на въпроса.

Спадът на новите студенти започна през академичната 2016-2017 г., за което е трудно да се обвинява Тръмп, тъй като повечето студенти от този период са взели решението си по-всяка вероятност преди той да бъде избран. По-вероятни виновници за тази тенденция изглежда са рязкото покачване на относителната стойност на щатския долар през 2015 и 2016 г., както и решението на правителството на Саудитска Арабия в началото на 2016 г. да намали стипендиите за обучение в чужбина. Броят на нови саудитски студенти в САЩ продължи да намалява като достигна от 61 007 през 2015-2016 г. до 37 080 през 2018-2019 г., което допринесе за спад със 76% на новоприетите международни студенти през същия период.

Делът на международните студенти, които се записват във висшите учебни заведения в САЩ в момента, достига 5,5% , като техният дял е много по-висок в някои кампуси. Това поражда опасения дали чуждестранните студенти са способни да се интегрират успешно. От друга страна, възникава и въпрос около държавните университети дали нарочно не приемат някои младежи, за да се освободи място за студенти от други държави, които заплащат по-високи такси. 

В Калифорнийския университет, където през миналата есен международните студенти достигат 12%, от тези, които все още учат и 23% от вече дипломиралите се, беше гласувано през 2017 г. да бъде ограничена възможността за записване от чужбина. Друг фактор, който би натежал върху приема на чуждестранни студенти е това, че американските университети, особено частните, таксуват междунарродните студенти да плащат много по-високи такси в сравнение с другите англоговорящи държави като Австралия и Канада, от където приемът на международни студенти значително нарасна през последните години.

В статия публикувана в есенното издание на списание Education Next, канадският консултант Алекс Ъшър разграничава две разновидности на “интернационализация” в американските университети, като едната е насочена към причличането на таланти, а другата към генериране на пари.

Броят на дипломираните чужди студенти в САЩ се увеличи през миналата година на фона на тенденцията за спад на новите студенти, а приемът на международни студенти в най-добрите изследователски университети е нараснал с 18% от 2015-2016 г. Затова ако съществува някакъв проблем, то той се корени другаде, отбелязва Джъстин Фокс.

Статистиката за издаване на визи от Държавния департамент сочи, че общият спад на новите международни студенти изглежда продължава през настоящата академична година, така че неизбежно възниква въпросът: Дали Тръмп влошава това? Вероятно!

Според проучване сред служители, отговарящи за приема в колежи и университети, става ясно, че спадът в приема на чуждестранни студенти се дължи в 87% от случаите на трудности при полувачане на виза, което е с 34% повече спрямо есента на 2016 г. В същото време 58% са посочили като проблем социалната и политическата среда в САЩ, което е ръст с 15% в сравнение с 2016 г. 

"Това са мненията на хора, които като общност са много далеч от фенската маса на Тръмп, затова тези числа не бива да се приемат толкова насериозно, но са насочени в правилната посока", посочва в заключение Джъстин Фокс.