ЕС предлага премахване на тарифите върху американски автомобили

Индустриалните тарифи трябва да бъдат сведени до нула, заяви федералният министър на икономиката Петър Алтмайер.

19:21 | 22 юли 2019
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

В търговския спор със САЩ Европейският съюз е склонен да преустанови тарифите за промишлени продукти. "Ние се съгласихме да намалим тарифите за важни промишлени продукти до нула", заяви федералният министър на икономиката Петър Алтмайер (Християндемократически съюз) пред "Welt am Sonntag". "Това би отменило и обвинението, че американските мита върху автомобилите са по-ниски от европейските" - казва още той, пише германският седмичник Die Zeit.

Европа също така е готова, в рамките на споразумение за индустриалните тарифи, да понижи тарифите за износ на автомобили за Европа "до нула". Същевременно американските износители биха били привлечени, като в много случаи вече няма да им се налага да сертифицират своите продукти съгласно европейското законодателство. Това носи милиарди за двете страни.

През април държавите-членки на ЕС предоставиха на Европейската комисия мандат за предоговаряне на търговско споразумение със САЩ, което включва намаляване на промишлените тарифи. Преговорите по предишното споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бяха преустановени от встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп.

Тръмп заплашва ЕС от месеци, че ще наложи високи тарифи върху вноса на европейски автомобили в САЩ, ако европейците не изпълнят искането му за по-ниски тарифи за американски автомобили. Досега САЩ изискват 2,5% вносни мита за европейските автомобили, а ЕС таксува с 10%. Тръмп отложи решение по въпроса до ноември.