Fitch понижи турския кредитен рейтинг до BB-

Причината е преди всичко уволнението на Мурат Четинкая

09:08 | 13 юли 2019
Miguel Angel Sanchez/Bloomberg
Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на Турция след уволнението на ръководителя на централната банка. Кредитният рейтинг на страната се оценява само с "BB-", заяви Fitch в петък. Перспективата е отрицателна, което може да значи и по-нататъшно понижаване. В резултат на това Турция се движи все по-дълбоко в сектора на неинвестиционния рейтинг, където инвестициите се считат за силно спекулативни. Уволнението на Мурат Четинкая показва, че независимостта на институциите е в опасност. Този акт вреди на доверието, оправдават стъпката си от Fitch.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган неочаквано уволни Четинкая на 6 юли. Той не следвал инструкциите, оправда Анкара тази стъпка. Ердоган призова в сряда за пълна реконструкция на централната банка. В противен случай Турция би могла да срещне сериозни трудности. 

"Многократно му казвахме, че лихвите трябва да бъдат намалени. Повтаряхме, че ако падне основният лихвен процент, ще падне и инфлацията. Той обаче не направи необходимото", гласят аргументите на Ердоган за освобождаването на Четинкая.

Ердоган многократно упражняваше натиск върху централната банка и многократно я призоваваше без успех да облекчи паричната си политика. Основните лихвени проценти възлизат на 24% от септември 2018 година. Президентът призовава за по-ниски лихвени проценти, за да се стимулира икономиката, която сега е в рецесия.

Ходът на Ердоган вече доведе до непосредствени отражения: при откриването на борсите в понеделник (8 юли) стойността на лирата спрямо долара падна с почти три процента. При това турската валута тъкмо бе започнала да се съвзема: от май до началото на юли стойността ѝ доста нарасна. А и икономиката като цяло се развиваше добре в този период: по данни на турската статистическа служба, през юни инфлацията е спаднала до 15,7% - почти на равнището преди икономическата криза.