Нов автомобилен брак: ще се вземат ли PSA и Fiat Chrysler Automobiles

Партньорството може в крайна сметка да се развие в по-широка комбинация в бъдеще

20:18 | 30 март 2019
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Френският автомобилен концерн PSA Group и международния конгломерат Fiat Chrysler Automobiles проучват партньорство за споделяне на инвестиции в производството на коли в Европа, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Френският автомобилен концерн и италианско-американската компания водят предварителни разговори за сътрудничество по „супер платформа“ – основната подпора на автомобилен модел, за да намалят инвестиционните си разходи в силно конкурентния регион, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като въпросът е от частен характер. Първоначални преговори може да бъдат обявени до края на първото полугодие, разкрива един от източниците.

Главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес заяви по-рано този месец, че компанията му е готова да се възползва от възможностите за растеж по-малко от една година след интегрирането на Opel и Vauxhall, които бяха купени от General Motors. В същото време главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Майк Менли заяви, че „разбира се, би проучил“ сделка, която ще направи италианско-американската компания по-силна, включително съюз или сливане.

Партньорството може в крайна сметка да се развие в по-широка комбинация в бъдеще, въпреки че понастоящем вниманието е насочено върху ограниченото сътрудничество, съобщават двама от източниците.

Говорител на PSA е отказал коментар и е посочил изявленията на Таварес пред Wall Street Journal днес, че компанията не се цели към „конкретен“ партньор и не е ангажирана със „задълбочени“ преговори за намиране на такъв.

Целия анализ четете в Investor.bg