Швейцария вече споделя банкови тайни

Краят на една епоха - на швейцарската банкова тайна, се сложи през септември

15:19 | 9 октомври 2018
Швейцарска международна поща. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Швейцарска международна поща. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Федералната данъчна администрация (FTA) на Швейцария потвърждава, че  в края на септември за пръв път е започнала автоматично да споделя финансова информация за клиенти с данъчните власти в десетки други държави, съобщава "Капитал", позовавайки се на FTA. С това начало се поставя край на една епоха - на швейцарската банкова тайна, обвиваща собственици на сметки в алпийската държава.

Това се случва заради влизането в сила на глобални стандарти за борба с данъчните измами. Швейцария е най-големият в света център за управление на т.нар. офшорно богатство и желаещите да изнесат там средства вече не могат да го правят без знанието на националните данъчни агенции.

Известна степен на секретност все пак е запазена - швейцарските власти не могат автоматично да научават какво гражданите държат в сметките си в собствената си страна например.

Първата размяна на данни, за която потвърждават от федералната администрация, е трябвало да стане "с всичките 28 страни от Европейския съюз плюс 9 държави и юрисдикции: Австралия, Канада, Япония, Норвегия, Южна Корея, Исландия, Гърнси, Джърси и остров Ман. Но в съобщението на FTA се посочва: "Кипър и Румъния в момента са изключени, тъй като още не отговарят на международните изисквания за поверителност и сигурността на данните." Прехвърлянето на информация към Австралия и Франция е било забавено, "тъй като поради технически причини тези страни още не са предоставили данни на FTA". Информация не е била получена още от Хърватия, Естония и Полша".

Около 7 хил. финансови институции са регистрирани във FTA, те събират данни за милиони сметки и ги изпращат на швейцарската данъчна агенция, която ги предава на партньорските държави. Те получават  информация за около 2 млн. сметки, с данни, които съдържат името и адреса на собственика на сметката, къде живее, данъчен идентификационен номер, от коя финансова институция в Швейцария идва информацията, балансът по сметката и капиталовите приходи по нея, съобщава изданието. Ако пожелаят властите могат да сверят дали данъкоплатците правилно са декларирали сметките си зад граница.

През идната година размяната на данни ще обхване около 80 държави, стига да покриват изискванията за сигурност на информацията и защита на поверителността. Оценка дали това е така се прави от Глобалния форум за прозрачност и размяна на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), посочва "Капитал".