Wells Fargo планира да съкрати 10% от персонала си

Към момента в банката работят 256 000 души

18:30 | 22 септември 2018
Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg
Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg

Wells Fargo планира да съкрати до 10% от персонала си през следващите три години. Това ще доведе до закриването на десетки хиляди работни места в третата по големина американска банка, пише Investor.bg.

Главният изпълнителен директор на финансовата институция Тим Слоун обяви решението пред служители в четвъртък. Към момента в банката работят 256 000 души.

Името на Wells Fargo се свързва със скандали от 2015 г., когато институцията призна, че служителите ѝ са открили милиони фалшиви банкови сметки на клиенти, за да покрият нереалистични цели за продажби. След това банката от Сан Франциско бе замесена и в други скандали, включително продажба на автомобилни застраховки на кредитополучатели, които не се нуждаят от тях.

По-рано тази година принудителното сключване на автомобилни застраховки, както и налагането на несправедливи такси на притежателите на ипотеки, донесе на Wells Fargo глоба от 1 млрд. долара, която беше наложена от два федерални регулатора в САЩ.

В началото на юли Wells Fargo отчете по-лошо от очакваното второ тримесечие на годината на фона на продължаващите си опити да се върне към растежа и да се справи с регулаторните проблеми.

Печалбата на финансовата институция през месеците април, май и юни е в размер на 5,19 млрд. долара или 0,98 долара на акция. Това представлява понижение в сравнение със същия период на 2017 г., когато печалбата бе 5,86 млрд. долара.