Турция рязко повиши митата върху някои внасяни от САЩ стоки

С подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган указ със 120 процента се повишава митото върху автомобилите

11:45 | 15 август 2018
 Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Турция рязко повиши митата върху някои внасяни от САЩ стоки, в това число пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи днес турският държавен вестник.

С подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган указ със 120 процента се повишава митото върху автомобилите, със 140 на сто - върху алкохолните напитки, а с 60 на сто - върху тютюна на листа. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата.

Турция повишава митата като реципрочна мярка в отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика, заяви днес в Twitter турският вицепрезидент Фуат Октай.

Миналия петък американският президент Тръмп обяви в туит удвояване на митата върху стоманата алуминия от Турция на фона на нарастващо напрежение между двата съюзника от НАТО заради задържания от Анкара американски пастор и във връзка с други дипломатически въпроси. Това доведе до силно ускоряване на спада на стойността на лирата.

Също така в нощта срещу понеделник по време на сесията на източноазиатските пазари стойността на валутата се срина още повече до рекордно ниско равнище: един долар струваше временно в понеделник 7,24 лири. Във вторник валутата се възстанови донякъде, но все още е под натиск.  

Във вторник Ердоган заяви, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ, на фона на дипломатическия спор между двете страни. Турският държавен глава заяви, че Турция взима необходимите мерки що се отнася до икономиката на фона на поевтиняването на турската лира.

Вижте повече на Investor.bg.