Германският министър на икономиката отправи критики към Тръмп заради налагането на мита и санкции

Според Алтмайер подобни мерки унищожават работните места и икономическия растеж

16:45 | 12 август 2018
Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер отправи остри критики към митата и политиките на налагане на санкции на американския президент Доналд Тръмп, като заяви, че подобни мерки унищожават работните места и растежа. Той допълни, че Европа няма да се огъне под американския натиск по отношение на Иран.

САЩ предизвикаха остър търговски спор с вносни мита, целящи да защитят американските работни места спрямо нечестните търговски практики на Китай, Европа и други страни по думите на Тръмп.

Решителността на американския президент по отношение на санкциите върху Техеран, засягащи и европейските компании, които правят бизнес с Иран, откри нов фронт в противопоставянето.

„Търговската война забавя и унищожава икономическия растеж и създава нова несигурност“, казва Алтмайер в интервю за Bild am Sonntag и допълва, че потребителите са пострадали най-много заради по-високите мита, които тласкат цените нагоре.

Той изразява задоволство от постигнатото споразумение от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по време на преговорите с Тръмп миналия месец, като заявява, че временното споразумение е спасило стотици хиляди работни места в Европа.

„Споразумението между ЕС и САЩ може да е само първа стъпка. Нашата цел е глобален търговски ред с по-ниски мита, по-малко протекционизъм и отворени пазари“, казва Алтмайер.

По отношение на американските санкции срещу Иран министърът отбелязва, че Германия и съюзниците й в ЕС ще продължат да подкрепят компании, които правят бизнес с Иран въпреки американския натиск.

„Няма да позволим на Вашингтон да ни налага с кого можем да правим бизнес и следователно ще се придържаме към Виенското ядрено споразумение, така че Иран да не може да създава ядрени оръжия“, изтъква Алтмайер.

Германските компании трябва да могат да продължат да инвестират в Иран колкото искат и германското правителство търси начини заедно с европейските си съюзници да гарантира, че те могат да осъществяват финансови трансакции, допълва министърът.

Редица европейски компании замразиха плановете си да инвестират в Иран заради американските санкции, сред които петролната компания Total и автомобилните производители PSA, Renault и Daimler. Вижте повече на Investor.bg