САЩ призоваха Великобритания да се откаже от подкрепата си за ядреното споразумение с Иран

Желанието на САЩ е Кралството да се присъедини към тях в противопоставянето срещу глобалната заплаха, за каквато обявиха Техеран

14:45 | 12 август 2018
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

САЩ призоваха Великобритания да се откаже от подкрепата си за ядреното споразумение с Иран и вместо това да се присъедини към Вашингтон в противопоставянето на глобалната заплаха, която представлява Техеран, предава информационна агенция "Фокус".

Посланикът на САЩ във Великобритания Уди Джонсън критикува Техеран за това, че финансира „прокси войни и подривни дейности“ вместо да инвестира в икономиката си. Според него Иран трябва да направи осезаеми и постоянни промени, за да започне да се държи като нормална държава.

„Дотогава, Америка ще повишава натиска и ние желаем Великобритания на наша страна“, написа Джонсън в британския вестник „Sunday Telegraph“.

„Време е да продължим напред и да изоставим проваленото споразумение от 2015 г. Молим глобална Великобритания да използва значителната си дипломатическа сила и влияние и да се присъедини към нас, докато водим организирани глобални усилия към едно искрено обхватно споразумение“, пише Джонсън.

Запитани за статията на Джонсън, от британското външно министерство направиха препратка към коментарите на министъра за Близкия изток Алистър Бърт, който през миналата седмица отхвърли варианта Великобритания да се присъедини към САЩ.

Бърт заяви, че споразумението е важна част от регионалната сигурност и че заедно с ЕС, правителството се опитва да защити британските компании от американските санкции, когато се занимава с Иран.