Повече от 100 избирателни секции във Великобритания искат страната да остане в ЕС

Анализ сочи, че повечето райони в Кралството вече имат мнозинство, което не иска Brexit

13:00 | 12 август 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Повече от 100 представители на английския парламент, които бяха гласували за Brexit, вече предпочитат Кралството да остане в Европейския съюз (ЕС), съобщава The Guardian.

Проучване сочи, че голяма част от британците са преразгледали вижданията си по въпроса и сега мнозинството предпочита да остане в тясно сътрудничество с ЕС.

Тази промяна, според направения анализ, се дължи главно на появили се съмнения между избирателите, гласували в подкрепа на Brexit.

Тенденцията е най-силно забележима в северната част на Англия и Уелс. Развитието ѝ ще даде допълнителен натиск върху Джереми Корбин, лидерът на Лейбъристката партия, който ще трябва да промени своя курс и да преосмисли Brexit.

Изследователи от компанията за анализ на потребителите на Focaldata събраха и анализираха статистическите данни, моделирайки две анкети с повече от 15 хил. анкетирани, проведени преди и след обявеното от министър-председателя Тереза Мей предложение за сделка за Brexit от 6 юли.

632 избирателни секции бяха включени в анкетите.

Беше установено, че 112 от тях вече предпочитат да останат в ЕС. Общият брой на секциите, които желаят Великобритания да остане в рамките на европейското обединение е 341.

14 от 40-те секции в Уелс са сменили мнението си от „напускане“ към „оставане“. Общият брой на секциите в Шотландия, които искат Обединеното кралство да остане в ЕС, е 97.

Общото процентово съотношение за Великобритания е 53% за оставане в ЕС срещу 47% за напускане.

Сред хората, които са сменили своето виждане за пътя на развитие на страната, е и Борис Джонсън, бившият външен министър и едно от основните лица на Brexit-кампанията.

„Това ново проучване показва, че Brexit все още не се е превърнал в необратимо събитие. Хората в Обединеното кралство са свидетели през последните две години на много несигурност и тревога, като 112 избирателни секции са преминали към мнозинството,  което желае преговорите с ЕС да продължат“, смята Елойз Тод, изпълнителен директор на Best for Britain.

„Процесът на промените се ускорява“, от друга страна казва Ник Лолъс, ръководител на Hope not Hate, като добавя: „Страховете от Brexit без сделка растат особено сред гласоподавателите, които първоначално подкрепиха излизането на Великобритания. Политиците трябва да разберат, че имаме сериозна промяна в общественото мнение“.