Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия не проявява интерес към Tesla

Tesla е изправена пред решителен момент в осемгодишната си история на публична компания

12:00 | 12 август 2018
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) до момента не е проявил интерес към финансирането на предложения от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск план за превръщането на американския производител на електрически коли в частна компания, въпреки че придоби миноритарен дял в него тази година. 

47-годишният инвеститор и инженер изненада финансовите пазари във вторник, когато съобщи в Twitter, че обмисля сделка за превръщането на Tesla в частна компания и допълни, че си е осигурил финансиране за предложението, без да разкрива повече подробности.

Инвеститори и анализатори смятаха PIF за естествен финансов партньор. Освен че придоби дял от малко под 5% в Tesla, в последните пет години държавният фонд инвестира десетки милиарди долари в технологии, включително 45 млрд. долара във Vision Fund на SoftBank Group.

Но източник, запознат със стратегията на PIF, съобщава, че към момента фондът не участва в процеса на финансиране на превръщането на Tesla в частна компания.

Втори източник, запознат със ситуацията, също казва, че PIF не участва в такъв план на този етап. Източникът допълни, че саудитският фонд няма да направи подобна инвестиция, без първо да поиска насоки от SoftBank.

Сдържаността на PIF ще подложи Мъск на допълнителен натиск да разкрие подробности за финансовия си план.

Бордът на директорите на Tesla не е получил подробен финансов план от него и иска повече информация.

Бордът ще вземе решение дали да наеме консултанти и да пристъпи към официално разглеждане на предложението на Мъск в идните дни в зависимост от това колко подробности за финансовия план получи от главния изпълнителен директор, съобщава трети източник.

Източниците са пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са конфиденциални. Говорител на PIF е отказал коментар. Говорител на Tesla също се е въздържал от коментар от името на компанията и на Мъск.

Tesla е изправена пред решителен момент в осемгодишната си история на публична компания на фона на очакванията за засилване на конкуренцията от европейските автомобилни производители с нови електрически модели от Mercedes, Audi, BMW и други конкуренти. Вижте повече на Investor.bg.