Цените на имотите в Гърция се възстановяват

Имотите съставляват голяма част от богатството на домакинствата в страната

17:30 | 11 август 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Зараждащото се възстановяване на жилищния пазар в Гърция е набрало скорост през второто тримесечие на 2018 г., сочат данни на централната банка на страната. Това засилва вероятността подобряването на икономиката да подкрепи още повече цените на имотите. 

Имотите съставляват голяма част от богатството на домакинствата в Гърция, която е една от страните с най-голяма жилищна собственост в Европа. 80% от гърците притежават собствено жилище спрямо средно 70% в страните членки на ЕС, сочат данни на Европейската федерация за ипотечно кредитиране. 

Цените на апартаментите, в които живеят мнозинството от гърците, са нараснали с 0,8% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Гръцката централна банка. Растежът се ускорява спрямо повишението от 0,1% през първите три месеца на годината. 

През 2017 г. цените на жилищните имоти намаляха с 1% на годишна основа, с което кумулативният спад от 2008 г. насам, когато започна продължителната рецесия в страната, достигна 42%. 

Пазарът пострада от имотните данъци, наложени за запълване на бюджетните дефицити, затягането на ипотечното кредитиране и безработицата, която все още е около 20% и е най-високата в еврозоната. 

Вижте повече на Investor.bg.