Поръчката на 1 от всеки 4 седана Model 3 на Tesla е отменена, твърдят анализатори

Голяма част от клиентите вече изчерпаха търпението си

17:04 | 20 юли 2018
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Отмяната на поръчани седани Model 3 на Tesla започна да се случва все по-често през последните седмици. Отмените поръчки вече са повече от депозитите за най-новия модел масов електрически автомобил на Tesla, твърди анализатор на Needham & Co. Tesla оспорва това.

В анализа на Needham & Co. се споменава дългия период, който клиентите трябва да изчакат, преди поръчаният автомобил да им бъде доставен, намаляването на данъчните преференции от САЩ за клиентите на Tesla, както и фактът, че Tesla все още не успява да направи базовия си модел достъпен за покупка на цена от 35 хил. долара.

Около една на всеки четири поръчки на Model 3 се отказва, а тези отмени са нараснали почти двойно в сравнение с 2017 г. Клиентите трябва да заплатят 1000 долара депозит, за да запазят Model 3, след което да платят още 2,5 хил. долара за избор на специална версия. Останалото те заплащат, когато автомобилът бъде доставен.

Периодът, който клиентите чакат преди доставка на Model 3, варира от четири месеца до година, а за базовия модел е възможно да се наложи да чакат до 2020 г., посочва още анализаторът.

Говорител на Tesla отрича отказаните поръчки да надвишават броя на депозитите на клиентите. Също така оспорва и времето за изчакване, като твърди, че то не е било обновено в анализа. Говорителят добавя, че Tesla е публикувала списък на сайта си с информация колко ще бъде необходимо клиентите да чакат за доставка, като този период всъщност варира между един и девет месеца.

Според анализатора продажбите на Model S и Model X са застрашени, особено предвид нарастващия брой на конкурентни луксозни модели от различни производители. По-рано през този месец обаче Tesla обяви, че поръчките на тези модели са нараснали през последното тримесечие. Компанията също така запазва прогнозата си за доставка на 100 хил. превозни средства за година.

Анализаторът на Needham & Co. обаче се съмнява, че Tesla ще успее да достави 100 хил. седана Model 3 до края на годината, тъй като ще бъде необходимо компанията да сглобява 27% повече автомобили през втората половина на годината в сравнение с първото полугодие. Той също така остава „скептичен за търсенето“ на седана.

Друго предупреждение на анализа е за „неустойчивата“ структура на компанията заради продължаващото „изпарение“ на свободни парични потоци. Анализаторът очаква Tesla да похарчи още 6 млрд. долара до 2020 г. Според него производителят все още е „надценяван“ въпреки 16%-вия спад на цената на акциите му от достигнатия през юни 2017 г. пик.